Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Community architecture in Nederland
Boek

Community architecture in Nederland (cop. 2012)/ [hoofdauteur] Henk van der Woude, [met bijdragen van Machiel van Dorst ... et al. ; eindred. Machiel van Dorst ... et al.]

Overzicht en achtergronden van zeven projecten waarbij een collectief van toekomstige gebruikers een rol speelt bij het ontwerp en bouwproces van hun woning.

Aanwezigheid

Recensie

De 'woonconsument' krijgt steeds meer zeggenschap over de kwaliteit van de eigen woning en leefomgeving en wordt 'woonproducent'. Een kenmerk van 'community architecture' is dat die tot stand komt door een collectief van toekomstige gebruikers. Er treedt daarbij een omkering op van het bouwproces waarbij de rol van de architect, de overheid, de ontwikkelende partijen en de gebruiker verandert. In dit boek wordt 'community architecture' in een historische en maatschappelijke context geplaatst aan de hand van zeven casestudy's: Het vrije collectief 'ADM Amsterdam' in Amsterdam, Het huurderscollectief 'La Mémé' in Brussel, Het economisch collectief 'De Dichterlijke Vrijheid' in Rotterdam, Het buurtcollectief 'Vrijburcht' in Amsterdam, Het publiek-private collectief 'Nieuw Leyden' in Leiden, Het stadscollectief 'Homeruskwartier' in Almere en Het ideologisch collectief 'EVA Lanxmeer' in Culemborg. Met bijdragen van Henk van der Woude, Machiel van Dorst, Babet Galis, Wouter Vanstiphout, Rein Sohilait, Han Willem Visscher, Wilfried van Winden en Radia Elgarbi.

Specificaties

Nederlands | 9789068686111

Titel Community architecture in Nederland
Auteur Henk van der Woude
Secundaire auteur Machiel van Dorst
Type materiaal Boek
Uitgave Bussum : Thoth, cop. 2012
Overige gegevens 239 p - ill - 23 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789068686111
PPN 343718634
Rubriekscode 710.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bouwkunst; Participatie
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bouwkunst