De Nederlandse monarchie
Boek

De Nederlandse monarchie 200 jaar Koninkrijk in acht affaires (2013)/ Jaco Alberts

Geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis vanaf 1813, mede aan de hand van een aantal heikele kwesties waarbij de vorsten betrokken waren.

Aanwezigheid

Recensie

De Nederlandse monarchie bestaat in 2013 tweehonderd jaar: op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik vanuit Engeland op het strand van Scheveningen. Als Willem I werd hij koning van Nederland. Dit boek belicht acht vorsten (inclusief regentes Emma) aan de hand van een belangrijke kwestie die in zijn/haar regeringsperiode heeft gespeeld, en in het geval van Willem-Alexander ervoor (de affaire rond zijn schoonvader Jorge Zorreguieta). Kwesties die aan de orde komen, zijn onder meer: de Tiendaagse Veldtocht tegen de Belgen (Willem I), Willem III en de afschaffing van de slavernij, de rol van Juliana bij het verlenen van gratie aan oorlogsmisdadigers en het optreden van Beatrix bij de vorming van het Paarse kabinet. Met bibliografie en index. Geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Het boek komt voort uit een serie artikelen in het Historisch Nieuwsblad in aanloop naar het tweede eeuwfeest van het koninkrijk. www.historischnieuwsblad.nl/denederlandsemonarchie.

Specificaties

Nederlands | 9789085713746

Titel De Nederlandse monarchie : 200 jaar Koninkrijk in acht affaires
Auteur Jaco Alberts
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave [Diemen] : Historisch Nieuwsblad, 2013
Overige gegevens 156 p - ill - 23 cm
Annotatie Met index, lit. opg
ISBN 9789085713746
PPN 352634928
Rubriekscode 936.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schandalen; Oranje-Nassau, Huis van ; Monarchie; Nederland; Geschiedenis ; Willem I (koning der Nederlanden) ; Willem II (koning der Nederlanden) ; Willem III (koning der Nederlanden) ; Emma (koningin der Nederlanden) ; Wilhelmina (koningin der Nederlanden) ; Juliana (koningin der Nederlanden) ; Beatrix (koningin der Nederlanden) ; Willem-Alexander (koning der Nederlanden)
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Oranje-Nassau