De onafscheidelijken
Boek

De onafscheidelijken het eigen vuur der herinneringen : roman (cop. 2013)/ Alessandro Piperno, met ill. van Werther dell'Edera ; vert. [uit het Italiaans] door Rob Gerritsen

Twee broers zijn elkaars tegenpolen en toch onafscheidelijk.

Recensie

Piperno's 'Vervolging'* en 'De onafscheidelijken' vormen een tweeluik over een joodse Romeinse familie. In het eerste boek wordt de vader van pedofilie beschuldigd. Dit tweede boek, dat afzonderlijk gelezen kan worden, vertelt het verhaal van zijn twee zonen. Filippo en Samuel zijn intussen volwassen en gaan hun eigen weg, maar blijven onafscheidelijk. Filippo heeft een artistieke natuur: hij tekent strips. Een verfilming van een van zijn strips heeft in Cannes een prijs behaald, maar komt in het vizier van moslimfundamentalisten. Samuel zit nu wel zonder job, maar heeft al een mooie carrière achter de rug in het internationale bankwezen. Hij verbleef geruime tijd in New York. Hij heeft echter seksuele problemen. Succes en mislukking zijn een van de thema's van deze aangrijpende en menselijke roman. Het boek won dan ook in 2012 de hoogste Italiaanse literaire onderscheiding, de Premio Strega. Freud is niet ver weg: de overleden vader hangt als een schaduw over al wat beide mannen verrichten. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789020413182

Titel De onafscheidelijken : het eigen vuur der herinneringen : roman
Auteur Alessandro Piperno
Secundaire auteur Werther Dell'Edera ; Rob Gerritsen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas Contact, cop. 2013
Overige gegevens 411 p - ill - 21 cm
Annotatie Vert. van: Inseparabili : il fuoco amico dei ricordi. - Milano : Mondadori, 2012. - (Scrittori italiani e stranieri)
ISBN 9789020413182
PPN 352882476
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Broers
Taal Nederlands