Het idee van rechtvaardigheid
Boek

Het idee van rechtvaardigheid (cop. 2013)/ Amartya Sen, vert. [uit het Engels] door Hessel Daalder en Steven Van Luchene ; met een inl. van Ingrid Robeyns

Filosofische studie over rechtvaardigheid, vooral met betrekking tot sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen voor mensen.

Aanwezigheid

Recensie

Amartya Sen (geboren in 1933) is geboren in wat nu Bangladesh heet (toen: Brits-Indië) en is een wereldberoemd econoom en filosoof. Hij was hoogleraar aan de beste Britse en Amerikaanse universiteiten en is winnaar van de Nobelprijs voor economie. Zijn boek over het idee van rechtvaardigheid is een hoogtepunt uit zijn werk. Vanuit zijn filosofisch-economische denkwijze, gevoed door zowel het moderne westerse als het klassieke oosterse denken, ontwerpt hij een theorie van rechtvaardigheid die niet ophoudt bij het schetsen van de structuren die nodig zijn, maar doordringt tot de reële kansen en condities die rechtvaardigheid voor gewone mensen moeten realiseren. Daarbij richt hij zich niet zozeer op het bedenken van de ideale wereld als wel op het bestrijden van bestaande onrechtvaardigheid. Niet alleen in de structuren en rechtssystemen, maar juist ook in de sociale werkelijkheid waarin mensen leven, dichtbij en ver weg. Het is een moeilijk, maar ook een rijk boek, met een verhelderende inleiding van de Rotterdamse hoogleraar Robeyns. Voorzien van voet- en eindnoten, een literatuurlijst en register. Verzorgde uitgave in gebonden uitvoering met stofomslag en leeslint.

Specificaties

Nederlands | 9789047704638

Titel Het idee van rechtvaardigheid
Auteur Amartya Sen
Secundaire auteur Hessel Daalder ; Ingrid Robeyns
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Lemniscaat, cop. 2013
Overige gegevens 486 p - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The idea of justice. - London : Allen Lane, 2009
ISBN 9789047704638
PPN 352712678
Rubriekscode 390.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rechtvaardigheid; Filosofische aspecten