Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Eerste spreekwoordenboek voor kinderen
Boek

Eerste spreekwoordenboek voor kinderen (cop. 2013)/ [idee & inhoudelijk concept: ZNU, tekst: Son Tyberg ; ill.: Berthe Huysentruit i.e. Huysentruyt]

Van allerlei bekende spreekwoorden wordt uitgelegd wat ze betekenen en waar ze vandaan komen. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Spanning en Avontuur - Communicatie SPREEKWOORDEN TYBE

Recensie

In deze stevige uitgave in A5 formaat zijn de betekenis en afkomst van meer dan tweehonderd spreekwoorden, zegswijzen en uitdrukkingen te vinden. Deze zijn ondergebracht in zestien categorieën, o.a. dieren, kleding, leven en dood, beroepen, fabels en sprookjes. Op elke pagina worden tussen de een en drie spreekwoorden toegelicht. Elke nieuwe toelichting opent met het spreekwoord zelf: vet en zwart gedrukt. Vervolgens wordt het in enkele woorden 'vertaald', waardoor de betekenis meteen duidelijk moet worden. Deze 'vertaling' is niet altijd op kinderen gericht ('iemands schande openlijk bekend maken'). Tenslotte wordt een uitgebreidere uitleg gegeven waardoor helder wordt waar het spreekwoord vandaan komt. De toelichtingen zijn, naast het gegeven dat ze de afkomst van het spreekwoord weergeven, leerzaam. Ze vertellen de lezer veel over natuur, geloof en geschiedenis. Met inhoudsopgave op categorie, een kort voorwoord en een register dat de lezer via kernwoorden naar de betreffende spreekwoorden leidt. Om de paar pagina's een kleurige, wat oubollig ogende illustratie; het omslag is moderner vormgegeven. In deze druk zijn de teksten herzien en de illustraties ingekleurd. Leerzaam boek voor thuis en op school voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044735987

Titel Eerste spreekwoordenboek voor kinderen
Auteur Son Tyberg
Instelling /Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar
Secundaire auteur Berthe Huysentruyt
Type materiaal Boek
Uitgave Aartselaar : Deltas, cop. 2013
Overige gegevens 128 p - ill - 22 cm
Annotatie Met reg - Oorspr. titel: Waar komt dit spreekwoord vandaan?. - 1996
ISBN 9789044735987
PPN 357291131
Rubriekscode Nederlands 845
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spreekwoorden; Nederlandse taal ; Gezegden; Nederlandse taal
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Spreekwoorden