Het lichaam: een fabriek
Boek

Het lichaam: een fabriek (cop. 2013)/ geschreven door Dan Green, ill. door Edmond Davis ; [vert. uit het Engels: Lara M. Harmans ; bew.: Gerard M.L. Harmans ; concept: Jo Connor]

Je lichaam werkt dag en nacht door, net als in een fabriek. In grote, kleurige tekeningen en tekst in ballonnen wordt verteld wat er allemaal gebeurt met o.a. je ogen, je botten of je hersenen. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Aan de hand van grote, kleurige illustraties wordt de werking van het menselijk lichaam besproken. De verschillende lichaamsonderdelen worden vergeleken met afdelingen van een fabriek, compleet met machines en medewerkers. Zo zijn er de afdeling Kantine voor lever en galblaas en de afdeling Hoofdkantoor voor de hersenen. Korte tekstkaders in de illustraties geven er steeds uitleg bij. De analogie met de fabriek wordt in kinderboeken wel vaker gebruikt, maar in zijn genre valt dit boek in positieve zin op. De gedetailleerde tekeningen bevatten veel informatie. De informatie in de tekstkaders, waarbij de kernwoorden vet zijn afgedrukt, is erg bondig, bijna als de samenvatting van een biologieboek. De teksten bevatten nogal eens medische termen die niet worden geïntroduceerd (bv. thalamus, reticulaire formatie); de verklarende woordenlijst achterin schiet op dit punt eveneens tekort. Veel lezers zullen dankzij de illustraties wellicht toch wel begrijpen wat er gebeurt. De voortplantingsorganen worden expliciet benoemd. De druk in de tekstkaders is erg klein, de inleidende tekst is in een goed leesbare letter afgedrukt. Met een (ingeplakte) geplastificeerde uitklapposter van het menselijk lichaam. Het register omvat alleen de belangrijkste begrippen. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789059474437

Titel Het lichaam: een fabriek
Auteur Dan Green
Secundaire auteur Edmond Davis ; Lara M. Harmans ; Gerard M.L. Harmans ; Jo Connor
Type materiaal Boek
Uitgave Alphen aan den Rijn : Atrium, cop. 2013
Overige gegevens 48 p., [1] vouwbl - ill - 32 cm
Annotatie Met reg - Vert. van: Human body factory. - London : Macmillan Children's Books, cop. 2012
ISBN 9789059474437
PPN 357526627
Rubriekscode 600.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Menskunde
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Menskunde