Hoe ik van Londen houd
Boek

Hoe ik van Londen houd wandelen door het Londen van Vincent van Gogh (cop. 2013)/ Kristine Groenhart & Willem Jan Verlinden

Wandelgids met plaatsen in Victoriaans Londen waar de toen twintigjarige Vincent van Gogh gedurende 3 jaar woonde en brieven over schreef.

Recensie

Toen Vincent van Gogh (1853-1890) twintig jaar oud was, woonde en werkte hij drie jaar in een kunsthandel te Londen. Hij schreef in die tijd ca. 800 brieven waaruit bleek hoe hij van deze stad gecharmeerd was. Dit boekje gaat met hem mee tijdens zijn vele wandelingen door Londen. Hij bezocht de Royal Academy, Hyde Park, het Nederlandse kerkje Austin Friars, St. Paul' s, Box Hill en zwierf langs de Thames. De schrijvers, Neerlandicus en kunsthistoricus, gingen zijn gangen na, vertellen over de huidige situatie, aangevuld met citaten uit Van Goghs brieven en 19e-eeuwse zwart-witfoto's evenals huidige adres, openingstijden en metro. Het tweede deel gaat over de musea die Van Gogh bezocht heeft, zoals de National Gallery, Tate Britain, Wallace Collection, British Museum en Dulwich Gallery. Verschillende schilderijen worden besproken en afgebeeld in een kleurenkatern. In een nawoord wordt ingegaan op de invloed van deze jaren op Van Gogh, die toen nog niet schilderde. Literatuur, registers van schilderijen en locaties sluiten dit sfeervolle boekje af.

Specificaties

Nederlands | 9789025300449

Titel Hoe ik van Londen houd : wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Auteur Kristine Groenhart ; Willem-Jan Verlinden
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, cop. 2013
Overige gegevens 144 p., [8] p. pl - ill - 20 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789025300449
PPN 355524767
Rubriekscode 736.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gogh, Vincent van ; Londen; 19e eeuw
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Gogh