Wereldheerschappij
Boek

Wereldheerschappij de geschiedenis van een idee (cop. 2013)/ Mark Mazower, [uit het Engels] vert. door Rogier van Kappel

Studie over de ontwikkeling van het denken over internationale samenwerking in de afgelopen twee eeuwen en het streven naar een mondiale bestuursvorm.

Recensie

De Brit Mark Mazower (1958) doceert aan de Columbia University en schreef enkele belangrijke boeken over Europese geschiedenis. In dit boek onderzoekt hij de geschiedenis van de internationale samenwerking en de Verenigde Naties (VN) in het bijzonder. Mazower neemt een lange aanloop, die ongeveer een derde deel van het boek omvat. Zijn startpunt is het Congres van Wenen (1814). De Europese naties probeerden hier na de val van Napoleon een machtsevenwicht te vestigen om oorlogen te voorkomen. Vervolgens behandelt Mazower een breed scala aan internationale bewegingen en organisaties: politieke, juridische, wetenschappelijk en humanitair. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat onder auspiciën van de Verenigde Staten de VN. Mazower beschrijft de rol van de VN in de Koude Oorlog, de dekolonisatie, de economische crisis. Hij is kritisch, maar oordeelt uiteindelijk positief over de rol van de organisatie in het bevorderen van samenwerking. Hij voorziet in de toekomst een meer economische dan politieke rol. Met register en notenapparaat.

Specificaties

Nederlands | 9789025412463

Titel Wereldheerschappij : de geschiedenis van een idee
Auteur Mark Mazower
Secundaire auteur Rogier van Kappel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas Contact, cop. 2013
Overige gegevens 576 p - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: Governing the world. - New York : Penguin Press, cop. 2012
ISBN 9789025412463
PPN 352200049
Rubriekscode 339
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Internationale politiek; Geschiedenis ; Internationale samenwerking
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Internationale politiek