De middeleeuwen
DVD

De middeleeuwen een tijdperk van licht (cop. 2013)/ written and dir. by Waldemar Januszczak

In deze vierdelige BBC-serie laat kunstexpert Januszczak zien dat, gedreven door nieuwe ideeën en religies, volkeren in de middeleeuwen grote prestaties leverden op het gebied van kunst. Hij onderzoekt beroemde kunstcollecties in Europa, Afrika en AziëVier afleveringen over de kunst en architectuur in de middeleeuwen.

Aanwezigheid

Recensie

BBC-serie in vier afleveringen, met als originele titel 'The dark ages: an age of light', over de kunst en architectuur in de middeleeuwen. Kunsthistoricus en kunstcriticus Waldemar Januszczak (1954) laat zien dat de periode die volgt op de val van het Romeinse Rijk wel degelijk kunstschatten en artistieke vernieuwing op het gebied heeft voortgebracht. Het verhaal begint bij het christendom dat vanuit het Romeinse Rijk ontstond. Via de kunst van de 'barbaren', zoals de Hunnen, de Goten en de Vandalen, wordt verder ingegaan op de vroege islam. Ten slotte komt het noorden van Europa aan bod met de kunst van de Karolingen, Vikingen, Ieren en Angelsaksen. Januszczak is één van de meest gewaardeerde kunstcritici van Groot-Brittannië. Hij won twee keer de Critic of the Year Award. Eerder presenteerde hij voor de BBC series over o.a. het impressionisme en de barok. Ook nu weet hij op beeldende wijze kunstgeschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Werd in mei 2013 uitgezonden op Holland Doc 24.

Specificaties

Engels | 8717306272896

Titel De middeleeuwen : een tijdperk van licht
Uniforme titel The dark ages : an age of light
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Waldemar Januszczak
Type materiaal DVD
Uitgave Amsterdam : B-Motion, cop. 2013
Overige gegevens 2 dvd-video's (236 min.)
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van het televisieprogramma voor de BBC: Groot-Brittannie : ZCZ, cop. 2012 - Oorspr. titel: The dark ages : an age of light - Bevat: Afl. 1: The clash of the Gods ; Afl. 2: What the barbarians did for us ; Afl. 3: The wonder of Islam ; Afl. 4: The men of the north
ISBN 8717306272896
PPN 355522217
Rubriekscode 704.6
Taal Engels
Onderwerp algemeen Beeldende kunst; Vroege Middeleeuwen
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Middeleeuwen

Relaties/Serie

Reizen door de kunstgeschiedenis
DVD

Reizen door de kunstgeschiedenis (2012-...)

vol.
Uitgeleend