Constantijn Huygens
Boek

Constantijn Huygens de collectie in de Koninklijke Bibliotheek (cop. 2013)/ Ad Leerintveld

Biografische schets van de Nederlandse staatsman en letterkundige (1596-1687) aan de hand van topstukken uit de Huygenscollectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Aanwezigheid

Recensie

Een van de veelzijdigste figuren uit de Nederlandse geschiedenis is Constantijn Huygens (1596-1687): raadsheer van de stadhouder en beoefenaar van kunst en wetenschap. Van wat hij schreef, bewaarde hij ontwerpen en kopieën. Veel daarvan bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek. Huygensexpert Ad Leerintveld vertelt aan de hand van deze collectie de biografie van Huygens. Een aantal topstukken is in deze rijk geïllustreerde minituuruitgave in kleur afgebeeld. Ook citaten uit dagboeken, brieven en gedichten brengen deze grote schrijver uit de Gouden Eeuw tot leven. Een ontroerend gedicht is 'Op de dood van Sterre', dat Huygens schreef nadat zijn echtgenote Susanna van Baerle in het kraambed was overleden. Aangrijpend is de wijze waarop zij afscheid neemt van haar nog jonge kinderen. In een apart hoofdstuk worden de topstukken uit de Huygenscollectie besproken. Deze beschrijvingen overlappen soms delen van de biografie, maar geven een goed beeld van vorm, inhoud en context van de documenten. Verwijzingen naar recente publicaties maken het vlot geschreven boekje tot een handzame gids.

Specificaties

Nederlands | 9789061094678

Titel Constantijn Huygens : de collectie in de Koninklijke Bibliotheek
Auteur Ad Leerintveld
Instelling /Koninklijke Bibliotheek, 's-Gravenhage
Type materiaal Boek
Uitgave Amersfoort [etc.] : Bekking & Blitz, cop. 2013
Overige gegevens 128 p - ill - 17 cm
Annotatie Uitg. ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Constantijn & Christiaan Huygens. Een gouden erfenis', gehouden van 25 april t/m 29 augustus 2013 in de Grote of St. Jacobskerk te Den Haag - Met lit. opg
ISBN 9789061094678
PPN 356602869
Rubriekscode 019.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Huygens-collectie ; Huygens, Constantijn