Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Op de ruïnes van het imperialisme
Boek

Op de ruïnes van het imperialisme de opstand tegen het Westen en het nieuwe Azië (cop. 2013)/ Pankaj Mishra, vert. [uit het Engels] door Jan Braks

Historisch onderzoek naar de ideeën uit eind negentiende-begin twintigste eeuw die ten grondslag lagen aan de dekolonisatie en het herwonnen zelfrespect van enkele Aziatische landen.

Aanwezigheid

Recensie

De Indiase auteur Pankaj Mishra deed historisch onderzoek naar de ideologische wortels van wat wel eens 'het ontwaken van Azië' wordt genoemd. Na een lange periode van doelgerichte westerse overheersing vond India in de loop van de twintigste eeuw de weg naar onafhankelijkheid. Ook China en Turkije vernieuwden zich. Aan de basis van het politieke ontvoogdingsproces lag een herwaardering voor de eigen culturele (confuciaanse, hindoe- of moslim-) identiteit van Aziatische landen. De auteur beschrijft de levens en werken van enkele belangrijke woordvoerders die een brug trachtten te slaan tussen het rijke culturele verleden van hun land en de eigen tijd; met name de moslim Al-Afghani die eind negentiende eeuw de gelaten houding van zijn geloofsgenoten in India en Turkije laakte, en de Chinese intellectueel Liang Qichao die begin twintigste eeuw de confucianistische tradities van zijn land trachtte te herformuleren naar de eisen van de moderne tijd. Ook leiders als Gandhi, Tagore en Qutb komen aan bod. Hun ideeën leven voort tot op de huidige dag. Een wijdlopige, maar tegelijk zeer urgente proeve van ideeëngeschiedenis. Aanbevolen voor wie wil meepraten over onder meer de wortels van het hedendaags islamisme en het assertievere China en India.

Specificaties

Nederlands | 9789045023342

Titel Op de ruïnes van het imperialisme : de opstand tegen het Westen en het nieuwe Azië
Auteur Pankaj Mishra
Secundaire auteur Jan Braks
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam [etc.] : Atlas Contact, cop. 2013
Overige gegevens 431 p - ill - 23 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: From the ruins of empire. - Penguin, cop. 2012
ISBN 9789045023342
PPN 35539443X
Rubriekscode Azië 944.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Azië; Politieke geschiedenis; 19e eeuw ; Azië; Politieke geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Azië