Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Slaven en schepen in het Atlantisch gebied
Boek

Slaven en schepen in het Atlantisch gebied (cop. 2013)/ onder red. van Remmelt Daalder, Dirk J. Tang en Leo Balai

Artikelen over het Nederlandse aandeel in de handel en verscheping van slaven en de leefomstandigheden in Nederlandse slavenkolonies.

Recensie

Deze bundel verschijnt naar aanleiding van de expositie De Zwarte Bladzijde in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam: over de achtergronden van het slavenschip Leusden dat in 1738 verging in Suriname. De scheepsramp was een heuse moordpartij waarbij zo'n 700 Afrikanen het leven lieten. Leo Balai, die recent over de geschiedenis van deze gebeurtenis een proefschrift schreef, doet gedetailleerd verslag van de laatste gruwelijke reis van de Leusden. In andere artikelen wordt ingegaan op de West-Indische Compagnie die tot begin achttiende eeuw het monopolie had op de Nederlandse transatlantische slavenhandel. Na 1739 werd de particuliere Middelburgsche Commercie Compagnie de belangrijkste reder die Afrikaanse slaven in het Atlantische gebied verhandelde. Andere onderwerpen zijn de scheepstypen die voor het slaventransport werden gebruikt, de inheemse slavernij in Afrika zelf, het slavenleven op plantages, rebelse slavinnen in het negentiende-eeuwse Paramaribo, de Curaçaose slavenmarkt en slavenkinderen. De artikelen zijn voorzien van talrijke illustraties (deels in kleur).

Specificaties

Nederlands | 9789059971509

Titel Slaven en schepen in het Atlantisch gebied
Secundaire auteur Remmelt Daalder ; Dirk J. Tang ; Leo Balai
Type materiaal Boek
Uitgave Leiden : Primavera Pers, cop. 2013 - Amsterdam : Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum
Overige gegevens 126 p - ill - 26 cm
Annotatie Uitg. op initiatief van Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam - Met lit. opg - Gedeeltelijk eerder verschenen in: Slaven en schepen : enkele reis, bestemming onbekend. - 2001
ISBN 9789059971509
PPN 357432053
Rubriekscode 904.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavenhandel ; Slavernij
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij