Noodweer
Boek

Noodweer (2013)/ Don Carpenter, vert. uit het Engels door Riekus Waskowsky ; en volledig herz. door Frank Schuitemaker

Na een liefdeloze jeugd belandt een jonge crimineel in San Quentin, waar hij een bijzondere relatie krijgt met een zwarte celgenoot.

Recensie

Nieuwe editie van de vergeten Amerikaanse klassieker 'Hard Rain Falling' uit 1966 van de Amerikaanse schrijver (1931-1995). 'Noodweer' is een rauwe, realistische roman over het leven van de jonge crimineel Jack Levitt die na weeshuis, tuchtschool en een carrière als bokser in de beruchte gevangenis San Quentin belandt. Daar krijgt hij een seksuele relatie met de zwarte poolspeler Billy, een celgenoot die uit liefde voor Jack zichzelf opoffert in een 'gang'-conflict. Na zijn ontslag uit San Quentin trouwt Jack met de nymfomane Sally bij wie hij een zoontje verwekt, dat Jack vernoemt naar zijn vermoorde vriend. Als Sally Jack verlaat en Billy met zich meeneemt, komt Jack tot de conclusie dat zijn vriend Billy de enige mens is geweest van wie hij echt heeft gehouden. Na een leven vol onrecht en woede geeft de herinnering aan deze korte liefde een gevoel van berusting over zijn verder liefdeloze bestaan. Deze roman heeft alles in zich om net als de roman 'Stoner' te beginnen aan een heuse comeback: in een authentieke stijl wordt de innerlijke tragiek van een mannenleven groots in beeld gebracht. Herziene uitgave van de vertaling uit 1968 onder de titel 'De harde regen'. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789461641618

Titel Noodweer
Auteur Don Carpenter
Secundaire auteur Riekus Waskowsky ; Frank Schuitemaker
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Amsterdam : Van Gennep, 2013
Overige gegevens 357 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: Hard rain falling. - New York : New York Review, 2009. - Oorspr. uitg.: London : Barker, 1966 - Oorspr. titel: De harde regen. - Utrecht [etc.] : Bruna, 1968. - (Grote beren ; 44)
ISBN 9789461641618
PPN 344047636
Thematrefwoord Jeugdcriminaliteit ; Gevangenissen
Taal Nederlands