Het hart van de mens
Boek

Het hart van de mens (cop. 2013)/ Jón Kalman Stefánsson, vert. uit het IJslands door Marcel Otten

Derde deel van een trilogie over de volwassenwording van een IJslandse jongen. Vervolg op 'Hemel en hel' en 'Het verdriet van de engelen'.

Aanwezigheid

Recensie

Derde deel van een trilogie over volwassenwording van de beroemde IJslandse schrijver (1963). Eerder verschenen 'Hemel en hel'* en 'Het verdriet van de engelen'**. De delen kunnen onafhankelijk van elkaar gelezen worden. In dit deel vindt de naamloze hoofdpersoon, door de alwetende verteller slechts aangeduid als 'de jongen', eindelijk zijn bestemming. Na de vriesdood van zijn vriend Baldur (in deel 1, spelend in de winter), de bijna-vriesdood van hemzelf en de zwijgzame postbode (in deel 2, voorjaar) keert hij in de losbarstende zomer terug naar zijn dorp en naar 'zijn' Geirthrud. Heel wat figuren passeren de revue, met schitterende anekdotes en ontroerende levensverhalen, zoals dat van de dappere Andrea, die haar echtgenoot durft te verlaten, en de in het leven teleurgestelde dorpsonderwijzer Gisli, die 'de jongen' inwijdt in de geheimen van de literatuur. Prachtige, sfeervolle roman over liefde, zingeving, leven en dood, die geen lezer onberoerd zal laten, met sublieme natuurbeschrijvingen, psychologische verdieping, filosofische beschouwingen en liefde voor het woord, met name de poëzie. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789041422149

Titel Het hart van de mens
Auteur Jón Kalman" Stefánsson
Secundaire auteur Marcel Otten
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Anthos, cop. 2013
Overige gegevens 414 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: Hjarta mansinns. - Reijkjavik : Bjartur-Veröld Publishers, 2011 - Vervolg op: Het verdriet van de engelen
ISBN 9789041422149
PPN 355351803
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Adolescentie ; IJsland
Taal Nederlands