Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Een hart zo blank
Boek

Een hart zo blank roman (2013)/ Javier Marías, vert. [uit het Spaans] door Aline Glastra van Loon

Een pas getrouwde tolk/vertaler wil niet weten waarom zijn tante zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij vermoedt dat deze wetenschap zijn bestaan in negatieve zin zal beïnvloeden.

Aanwezigheid

Recensie

Marias (1951) is een van Spanjes interessantste schrijvers van dit moment. Zijn trage, uiterst secuur geformuleerde proza voert de lezer het gedachteleven binnen van in zichzelf gekeerde personages, die terugkijken op een sleutelgebeurtenis in hun leven. Het beginpunt is de raadselachtige zelfmoord van een tante van de hoofdpersoon, een jonge, pasgetrouwde tolk/vertaler. De talrijke omtrekkende bewegingen waarmee deze zijn verhaal vertelt, hebben een duidelijke functie: de hoofdpersoon wil de achtergronden van de zelfmoord niet kennen, omdat hij vermoedt dat deze wetenschap zijn bestaan in negatieve zin zal beïnvloeden. Zo zijn er meer dingen die hij uit de weg gaat, zodat deze roman onder meer gaat over de onmogelijke wens om niet te weten. Deze wens is verweven met het onmogelijke verlangen bevrijd te worden van de invloed van het verleden en van de toekomst op het heden. Uiteindelijk is tijd dan ook het grote thema van deze roman. Dankzij de trefzekere wijze waarop Marias dit thema gestalte heeft gegeven, is dit een van de beste Spaanse romans van de laatste tijd. Kleine druk

Specificaties

Nederlands | 9789029089050

Titel Een hart zo blank : roman
Auteur Javier Marías
Secundaire auteur Aline Glastra van Loon
Type materiaal Boek
Editie 4e gewijzigde dr;
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, 2013
Overige gegevens 317 p - 24 cm
Annotatie 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Meulenhoff, 1993. - (Meulenhoff editie ; E 1326) - Vert. van: Corazón tan blanco. - Barcelona : Anagrama, 1992. - (Narrativas hispánicas ; 125)
ISBN 9789029089050
PPN 355394286
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Zelfdoding
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Meulenhoff Millennnium
Boek

Meulenhoff Millennnium (2009-...)

vol.
Uitgeleend