Fuck Amerika
Boek

Fuck Amerika Bronsky's bekentenis (cop. 2013)/ Edgar Hilsenrath, vert. uit het Duits door Elly Schippers

Een Duits-joodse immigrant in New York in het begin van de jaren vijftig probeert zijn herinneringen aan en zijn frustraties van de Tweede Wereldoorlog van zich af te schrijven.

Recensie

Een joodse Duitser die aan de genocide van de Tweede Wereldoorlog is ontkomen, probeert in New York aan het begin van de jaren vijftig te overleven en tegelijkertijd aan een roman te werken. Hij heeft steeds voor korte tijd een ondergeschikt baantje en rommelt zich zo goed en kwaad als dat gaat door het leven. In een stad waar losers niet in tel zijn, botst hij voortdurend tegen de grenzen van een hypocriete samenleving, waar mededogen bepaald geen leidend principe is. Deze satirische roman (1981) - waarin huiveringwekkende oorlogsherinneringen mede de toon bepalen - werd door zijn directe, destijds als vulgair ervaren taalgebruik als provocatief bestempeld. Als tijdsdocument in de naoorlogse context qua inhoud van waarde, maar voor de moderne lezer van nu literair gezien enigszins gedateerd. Hilsenrath schreef een indrukwekkend oeuvre bijeen, waarin 'De nazi en de kapper' een absoluut hoogtepunt vormt. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789041414908

Titel Fuck Amerika : Bronsky's bekentenis
Auteur Edgar Hilsenrath
Secundaire auteur Elly Schippers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Anthos, cop. 2013
Overige gegevens 247 p - 21 cm
Annotatie Vert. van: Fuck America : Bronskys Geständnis. - Köln : Dittrich, 2003. - Oorspr. titel: Bronskys Geständnis. - München [etc.] : Langen, 1980
ISBN 9789041414908
PPN 355351781
Thematrefwoord Duitse migranten ; Verenigde Staten; 1951-1960 ; Oorlogservaringen
Taal Nederlands