Het fort met de negen torens
Boek

Het fort met de negen torens een jeugd in Afghanistan (2013)/ Qais Akbar Omar, vert. [uit het Engels] door Caroline Meijer en Saskia van der Lingen

Autobiografisch verhaal van een jonge Afghaan over de wederwaardigheden van zijn familie van tapijthandelaren in het door oorlog verscheurde land.

Recensie

Portret van een Afghaanse familie in tijden van oorlog. Autobiografische terugblik van een jongeman uit Kabul op de gevolgen die oorlog had op het familieleven. Na terugtrekking van de Russen rond 1980 volgden de burgeroorlog (Mujahedin) en de komst van de Taliban, die in 2001 werd verdreven. In die periode vlucht de - uitgebreide- familie eerst naar een stedelijk fort, later door het land, te volgen op kaarten voor in het boek. Die vlucht geeft de schrijver gelegenheid het leven en de cultuur van zijn prachtige land uitgebreid te beschrijven. Kuchi-nomaden, een Turkmeense weefster en de Boeddha-beelden in de grotten van Bamiyan zijn hier enkele voorbeelden van. De jonge auteur is van de vierde generatie tapijthandelaren in Kabul, heeft zelf een weefatelier en studeerde o.a. creative writing in Boston. Na veel politieke beschrijvingen van de geschiedenis van Afghanistan is dit een zeldzaam persoonlijk relaas: boeiend, gruwelijk, beangstigend, bondig geschreven: een boek dat troost biedt en hoop geeft. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789023478003

Titel Het fort met de negen torens : een jeugd in Afghanistan
Auteur Qais Akbar Omar
Secundaire auteur Caroline Meijer ; Saskia van der Lingen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2013
Overige gegevens 461 p - 22 cm
Annotatie Vert. van: A fort of nine towers : an Afghan childhood. - New York : Farrar, Straus and Giroux, 2013
ISBN 9789023478003
PPN 35552452X
Rubriekscode Afghanistan 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Afghaanse vluchtelingen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen