Met andere ogen
Boek

Met andere ogen manieren om meer waar te nemen (cop. 2013)/ Alexandra Horowitz, vert. [uit het Engels] door Miebeth van Horn

Beschouwingen over hoe wij onze alledaagse omgeving waarnemen, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de schrijfster tijdens wandelingen door New York in gezelschap van enkele deskundigen, een peuter en een hond.

Aanwezigheid

Recensie

Psychologe Horowitz leert met nieuwe ogen naar de stad kijken door diverse deskundigen (en een hond) mee te nemen op een wandeling door de stad (New York). De hoofdstukken beslaan zeer diverse terreinen, van de grote en kleine dieren die in de stad leven tot hoe een blinde zich oriënteert, van de steen waarvan een stad gebouwd is tot waarom mensen in een menigte nooit tegen elkaar opbotsen (tenzij ze aan het bellen zijn). Horowitz heeft een losse, aangename toon en verwerkt op een natuurlijke manier cognitiewetenschappelijke verklaringen in haar waarnemingen. Zo steekt de lezer ook nog eens heel wat op over hoe bijvoorbeeld zien en horen werken. Natuurlijk leert de lezer die al deze professionele kennis niet bezit, hiervan wel dat er veel meer te zien valt en niet zozeer hoe dat zelf te doen. Maar het inspireert om de vertrouwde omgeving met een nieuwe blik te bekijken. En met nieuwe oren te beluisteren. Een origineel en gemakkelijk leesbaar werk in een uitstekende vertaling. Sommige passages lezen alsof ze oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn. Voorzien van kleine getekende illustraties in zwart-wit en eindnoten met onder meer verwijzingen naar literatuur en websites.

Specificaties

Nederlands | 9789460036699

Titel Met andere ogen : manieren om meer waar te nemen
Auteur Alexandra Horowitz
Secundaire auteur Miebeth van Horn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Balans, cop. 2013
Overige gegevens 319 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg - Vert. van: On looking : eleven walks with expert eyes. - New York : Scribner, 2013
ISBN 9789460036699
PPN 355591154
Rubriekscode 415.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zintuigen; psychologische aspecten
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Zintuigen