De erfenis van Neurenberg
Boek

De erfenis van Neurenberg hoe de nazi-processen het internationaal recht hebben beïnvloed (cop. 2013)/ Norbert Ehrenfreund, met een voorw. van Heikelien Verrijn Stuart ; [vert. uit het Engels: Pon Ruiter]

Pleidooi voor het belang van het internationaal strafrecht bij aanklachten wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, aan de hand van de processen die na de Tweede Wereldoorlog werden gehouden tegen nazi-kopstukken.

Recensie

In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werden in Neurenberg vele nazi-kopstukken (politici, militairen, industriëlen en medici) door een internationaal strafhof berecht, veroordeeld en incidenteel overigens ook vrijgesproken. 'Neurenberg' laat zien dat oorlogsmisdaden, grove mensenrechtenschendingen en misdaden tegen de menselijkheid niet straffeloos blijven, maar ook dat bij dergelijke misdaden een eerlijke procesgang onontbeerlijk is. In dit boek behandelt de auteur - in Neurenberg als legerjournalist aanwezig en later zelf rechter in de Verenigde Staten - twee onderwerpen: een fraai verslag van de Neurenbergse processen gevolgd door de vraag hoe de 'lessen van Neurenberg' ook vandaag de dag nog doorwerken in het internationaal strafrecht. Wat dat laatste betreft, gaat hij in op vergelijkbare rechtszaken tegen bijvoorbeeld Milosevic en Saddam Hoessein. Kritisch is hij, vanuit diezelfde lessen, over de Amerikaanse behandeling van terreurverdachten (bijvoorbeeld in Guantanamo Bay). De Nederlandse mensenrechtendeskundige Heikelien Verrijn Stuart schreef een inleiding.

Specificaties

Nederlands | 9789401901000

Titel De erfenis van Neurenberg : hoe de nazi-processen het internationaal recht hebben beïnvloed
Auteur Norbert Ehrenfreund
Secundaire auteur Heikelien Verrijn Stuart ; Pon Ruiter
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Omniboek, cop. 2013
Overige gegevens 304 p - 23 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: The Nuremberg legacy. - New York, NY [etc.] : Palgrave Macmillan, 2007
ISBN 9789401901000
PPN 355579995
Rubriekscode 398.22
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Neurenbergse processen; Geschiedenis ; Internationaal strafrecht