Before midnight
DVD

Before midnight ([2013])/ [starring] Ethan Hawke, Julie Delpy, directed by Richard Linklater

Jesse en Celine zijn de inmiddels veertigers met kinderen en op vakantie in Griekenland. Ze hebben voor het eerst in lange tijd weer eens tijd om samen een nacht door te brengen waarin ze voornamlijk praten.

Recensie

Amerikaans drama uit 2012 van Richard Linklater, met Ethan Hawke en Julie Delpy. Vervolg op Before Sunrise* (1995) en Before Sunset** (2004). Nu in Before Midnight, 18 jaar later, moet het legendarische filmkoppel nogmaals naar hun huwelijk kijken. In de drie films praten Jesse en Celine over kleine en grote dingen in hun leven. Inmiddels zijn er kinderen, mobiele telefoons, drukke banen en weinig tijd om te praten. In Before Midnight zijn de inmiddels veertigers op vakantie in Griekenland en hebben voor het eerst in lange tijd weer eens tijd om samen een nacht door te brengen waarin ze voornamlijk praten. Floortje Smit (Volkskrant 6-6-'13) geeft 4 (van 5) sterren: 'De chemie is er nog, de grappen ook. De dialogen, waaraan ze zelf meeschreven en die uit hun monden fantastisch realistisch klinken, zijn scherp. Schrijnend, eerlijk en dan weer luchtig. (...) Linklater heeft met deze drie films - ongepland - een prachtig, bruut eerlijk drieluik gemaakt over een generatie en haar opvattingen over de liefde en relaties, in verschillende levensfasen.' Raymond van den Boogaard (NRC 5-6-'13) geeft ook 4 (van 5) balletjes en vindt de film verslavend. Ook zonder de eerdere delen te hebben gezien is deze film goed te begrijpen, maar minder interessant.

Specificaties

Engels

Titel Before midnight
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Richard Linklater ; Ethan Hawke ; Julie Delpy
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : A-Film, [2013]
Overige gegevens 1 dvd-video (108 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2013 - Vervolg op: Before sunrise + en: Before sunset
PPN 369227204
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Huwelijksproblematiek
Taal Engels