Willem II, graaf van Holland en Roomskoning
Boek

Willem II, graaf van Holland en Roomskoning een zoektocht naar het koningsgraf in Middelburg (cop. 2013)/ E.H.P. Cordfunke, met bijdragen van George J.R. Maat en Eveline Altena, Risha Smeding en Peter de Knijff

Biografie van Willem II, graaf van Holland en Zeeland en Roomskoning (1227-1256), met een verslag van een onderzoek naar zijn stoffelijke resten.

Aanwezigheid

Recensie

Emeritus-hoogleraar E.H.P Cordfunke is een bijzonder productief auteur op het gebied van de middeleeuwse geschiedenis. In dit vlot geschreven en rijk geïllustreerde boek behandelt hij Willem II (1227-1256), graaf van Holland en Roomskoning, die sneuvelde tijdens een strafexpeditie tegen de opstandige West-Friezen en door zijn moordenaars werd begraven onder de haardplaat van een boerderij in Hoogwoud. Pas in 1282 wist zijn zoon, graaf Floris V, het lichaam van zijn vader te traceren om het in de abdij van Middelburg een eervolle begrafenis te geven. Sinds de herontdekking van het skelet in 1817 is er echter discussie ontstaan over de identiteit van het stoffelijk overschot. De recente restauratie van de tombe schiep de mogelijkheid om het skelet met moderne technieken te onderzoeken. De technieken en resultaten van de fysisch-antropologische en DNA-onderzoek wordt door de respectieve specialisten helder beschreven, waardoor het geheel - mede door de opmerkelijke en ogenschijnlijk tegenstrijdige uitkomsten - een interessante casestudy oplevert. Het verslag van een gecombineerd historisch en natuurwetenschappelijk onderzoek, waarvan nog maar weinig voorbeelden voorhanden zijn.

Specificaties

Nederlands | 9789057309229

Titel Willem II, graaf van Holland en Roomskoning : een zoektocht naar het koningsgraf in Middelburg
Auteur E.H.P. Cordfunke
Secundaire auteur George J.R. Maat
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Walburg Pers, cop. 2013
Overige gegevens 96 p - ill - 25 cm
Annotatie Met lit. opg., reg
ISBN 9789057309229
PPN 357161106
Rubriekscode 934.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Willem II (graaf van Holland en Zeeland) ; Geraamten; Wetenschappelijk onderzoek; Archeologie
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Willem II (graaf)