Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De banneling van Tobago
Boek

De banneling van Tobago Zeeuwen in de West (cop. 2013)/ tek. Danker Jan Oreel, scenario en tekst René Verhulst ; [inkleuring: Wilma Leenders]

Ballonstrip. Planter Lucas Pol bindt de strijd aan met Zeeuwse kolonisten op Tobago, wordt verbannen en belandt in Goes.

Recensie

Historisch stripverhaal, spelend in de zeventiende eeuw. De Zeeuwen Lucas Pol en zijn vrouw Marije hebben een suikerplantage op het door Zeeuwen gekoloniseerde eiland Tobago voor de kust van Venezuela. Pol komt echter in conflict met William Gayner, de bevelhebber van het eiland, omdat hij zijn slaven te menselijk behandelt. Pol wordt daarom verbannen van het eiland, zijn goederen worden geconfisqueerd. Later in 1656 vestigt het echtpaar zich in Goes, in het Oude Man en Vrouwenhuis. Op de burgemeester van de stad wordt een aanslag gepleegd. De uit Vlissingen afkomstige hoofdpersoon Lucas Pol en zijn vrouw Marije hebben echt bestaan en ook de aanslag op de burgemeester is op historische feiten gebaseerd. Aardig detail: scenarist René Verhulst is zelf burgemeester van Goes. Ingekleurd stripverhaal met tekeningen in komische stijl, met veel aandacht voor de historische achtergrond. Interessant dat minder bekende Zeeuwse geschiedenis in deze strip wordt belicht, maar de twee delen in het verhaal (eerst Tabago en daarna Goes) hadden beter kunnen worden verbonden dan nu het geval is.

Specificaties

Nederlands | 9789071937194

Titel De banneling van Tobago : Zeeuwen in de West
Auteur René Verhulst ; Danker Jan Oreel
Secundaire auteur Wilma Leenders
Type materiaal Boek
Uitgave Goes : Het Paard van Troje, cop. 2013
Overige gegevens 48 p - gekleurde ill - 31 cm
ISBN 9789071937194
PPN 362767866
Genre stripverhaal - historische roman
Taal Nederlands