De Javaanse
Boek

De Javaanse het turbulente leven van Toto Koopman : een biografie (2013)/ Jean-Noël Liaut, vertaling [uit het Frans] Ed van Eeden ; nawoord Victor Laurentius

Levensbeschrijving van de uit Nederlands-Indië afkomstige Toto Koopman (1908-1991), de eerste 'gekleurde' mannequin in Parijs en tijdens de Tweede Wereldoorlog spionne.

Recensie

Biografie van de in Nederland lang onopgemerkt gebleven Catharina 'Toto' Koopman (1908-1991) door de Franse auteur Jean-Noël Liaut (1966). Toto Koopman wordt geboren op Java als dochter van een Nederlandse KNIL-militair en een Javaans-Chinese moeder. Op jonge leeftijd vertrekt ze naar Parijs en wordt daar de eerste mannequin van 'gemengde' afkomst, onder andere bij Coco Chanel. Door haar optreden in films, modellenwerk en vele relaties met mannen én vrouwen vormt ze deel van de flamboyante Europese society van de jaren twintig en dertig. Toto Koopman kenmerkte zich vooral door een compromisloze en consequente levenshouding. Door spionageactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog belandt ze in concentratiekamp Ravensbrück, een breuklijn in haar leven. Na de oorlog wordt ze archeologe en runt met haar levenspartner een beroemde Londense kunsthandel. Het levensverhaal van een onconventionele, onafhankelijke, echte 'James Bond-girl'. Toto Koopman laat niemand onverschillig. Met voetnoten, fotokaternen en nawoord van de Nederlandse historicus en Toto Koopman-ontdekker Victor Laurentius. Verrassende biografie van een te lang onbekend gebleven bijzondere vrouw. Vlot geschreven, toegankelijk boek voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789061006787 | 191 pagina's

Titel De Javaanse : het turbulente leven van Toto Koopman : een biografie
Auteur Jean-Noël Liaut
Secundaire auteur Victor Laurentius ; Ed van Eeden
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Rotterdam : Ad. Donker, 2013
Overige gegevens 191 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties, foto's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: La Javanaise. - Paris : Éditions Robert Laffont, 2011
ISBN 9789061006787
PPN 364248866
Rubriekscode 766.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koopman, Toto; Biografieën
PIM Rubriek Uiterlijk
PIM Trefwoord Koopman