De wake
Boek

De wake ([2013])/ [tekst] Ronald Giphart, [illustraties] Nanne Meulendijks

Een man die tijdens een bergwandeling door een val om het leven is gekomen, denkt terug aan zijn leven en beleeft van nabij de rouw van zijn familie en vrienden. Graphic novel.

Recensie

Graphic novel van het titelverhaal van Gipharts laatste verhalenbundel. Tijdens een bergwandeling met zijn vrouw in Zweden maakt een hoogleraar een fatale val en overlijdt. Hij blijft echter alles wat daarna gebeurt registreren, zonder angst of verdriet, alleen met een lichte melancholie. Zo ziet hij het verdriet van zijn vrouw en zonen en de reacties van zijn oude studievrienden die de nacht voor zijn crematie wakend bij hem doorbrengen. De dode denkt terug aan zijn leven en is toeschouwer bij de wake die definieert wie hij was en nu is. 'Ik ben ik en mijn omstandigheden.' Een mooi verhaal over leven en dood dat even mooi, ingetogen en sfeervol in beeld is gebracht. De illustrator maakt gebruik van verschillende beeldperspectieven: vanuit de kist, van dichtbij, veraf of met een bovenaanzicht. De personages zijn heel expressief en invoelend in beeld gebracht en het ingetogen kleurgebruik (bruin-grijs-zwarte tinten) past goed bij het verhaal. Een verstript verhaal (de tekst is bijna volledig opgenomen) waarin woord en beeld elkaar op subtiele wijze aanvullen en versterken.

Specificaties

Nederlands | 9789057595950

Titel De wake
Auteur Nanne Meulendijks
Secundaire auteur Ronald Giphart
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Podium, [2013]
Overige gegevens [158] pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Tekst afkomstig uit het openingsgedeelte van 'De wake', het eerste verhaal uit de gelijknamige uitgave van Ronald Giphart: 2012
ISBN 9789057595950
PPN 362788499
Genre stripverhaal
Thematrefwoord Hiernamaals
Taal Nederlands