Plantage Mariënburg
Boek

Plantage Mariënburg van koffiebes tot rum ([2013])/ door Anne Blondé, met herinneringen van Toekijan Soekardi ; redactie: Monieke Boonstoppel

Geschiedenis in woord en beeld van de Surinaamse plantage, afgewisseld met persoonlijke herinneringen van een voormalige plantagearbeider.

Aanwezigheid

Recensie

Deze uitgave met herinneringen van oud-werknemer/plantagearbeider Toekijan Soekardi, is een boek dat de opkomst en ondergang van de ooit bijzonder belangrijke plantage tot in detail beschrijft. Mooi, zo niet indrukwekkend tekende Soekardi zijn geschiedenis op, letterlijk met zelf getekende illustraties, in een schrift met de titel 'Na het zoet het zuur'. Opmerkelijk in de geschiedenis van Mariënburg is dat nadat de koffiecultuur op zijn eind liep, de Nederlandse Handelsmaatschappij, voorloper van de Algemene Bank Nederland (nu ABN-AMRO), het niet zo nauw nam met de leefomstandigheden van de van slaaf tot contractarbeider gepromoveerde arbeiders. Nadien verbouwde men suiker op de plantage (met als bijproduct rum). In het boek vol interessante geschiedkundige kaders en met historische illustraties en fotografie ontvouwt Blondé de samenvallende geschiedenis van Suriname en Mariënburg en daarmee de koloniale cultuur van Nederland toen. Een mooi en leerzaam boek voor lezers met interesse voor de Surinaamse geschiedenis, tropische landbouw en de sociale omstandigheden waaronder men toen werkte.

Specificaties

Nederlands | 9789460222658 | 144 pagina's

Titel Plantage Mariënburg : van koffiebes tot rum
Auteur Anne Blondé
Secundaire auteur Toekijan Soekardi ; Monieke Boonstoppel
Type materiaal Boek
Uitgave Arnhem : Stichting LM Publishers, [2013]
Overige gegevens 144 pagina's - illustraties - 21 × 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460222658
PPN 364146419
Rubriekscode Suriname 380.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mariënburg (Suriname); Geschiedenis
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Plantages