De ontdekking van de aarde
Boek

De ontdekking van de aarde het grote verhaal van een kleine planeet (oktober 2013)/ Peter Westbroek, redactie Hans Pieters ; computertekeningen binnenwerk Bas Blankevoort ; potloodtekeningen binnenwerk Cees van Nieuwburg

Verslag van zeven eeuwen waarnemen, analyseren en denken over de Aarde met als voorlopig resultaat dat de Aarde vergelijkbaar is met een groot organisme met geheugen.

Aanwezigheid

Recensie

De belezen auteur, oud-hoogleraar geologie, volgt stap-voor-stap de ontwikkeling van de kennis van de aarde tot en met het ontstaan van Earth System Science en een mogelijke opvolger daarvan. Het denken over de aarde begint geocentrisch. Na de aanstootgevende ontdekking dat de aarde om de zon draait, wordt het denken heliocentrisch en nu, mogelijk, symbiotisch. Er zijn veel geologische waarnemingen gedaan en geanalyseerd, maar het begin van een synthese liet op zich wachten tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Dan wordt de wisselwerking en onderlinge samenhang tussen lithosfeer, biosfeer, atmosfeer en hydrosfeer steeds duidelijker zichtbaar. Veel wijst op een zelfregulerend effect waardoor de Aarde lijkt op een groot organisme. Feiten en argumenten sterken deze aanname. Anekdotes en persoonlijke ervaringen fleuren de tekst op. Kennis van scheikunde is nuttig, de benodigde geologische en andere kennis is in de tekst verwerkt. Geschikt voor ieder die met de aarde te maken heeft, wel met gedegen voorkennis. Ruim vijftig zwart-wittekeningen en acht kleurenfoto's. Deze nieuwe druk is uitgebreid met onder meer een hoofdstuk over schaliegas en enkele afbeeldingen. Met register.

Specificaties

Nederlands | 9789460036989 | 367 pagina's

Titel De ontdekking van de aarde : het grote verhaal van een kleine planeet
Auteur Peter Westbroek
Secundaire auteur Hans Pieters
Type materiaal Boek
Editie Negende, herziene en uitgebreide druk;
Uitgave Amsterdam : Balans, oktober 2013
Overige gegevens 367 pagina's, 8 pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie 1e druk: september 2012 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460036989
PPN 363221824
Rubriekscode 563
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geologie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Geologie