Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten
Boek

Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten (cop. 2013)/ Jerry Brotton, vert. [uit het Engels] door Ineke van den Elskamp, Jan Willem Reitsma en Pon Ruiter

Bespreking van twaalf belangrijke kaarten vanaf de oudheid tot heden, die kenmerkend zijn voor het wereldbeeld in een bepaald tijdperk.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek zoomt diep in op twaalf belangrijke kaarten, die de periode van 150 na Christus tot heden bestrijken. De kaarten zijn met zorg gekozen, omdat ze stuk voor stuk staan voor een tijdsbeeld. Beter nog: ze zijn een letterlijke weergave van het beeld dat men in een bepaalde periode van 'de wereld' had. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in de vroegere kaarten stukken ontbraken, omdat men simpelweg de gebieden nog niet had ontdekt. Of de wereld was geordend rondom de plaats die men het belangrijkste vond (bijvoorbeeld Jerusalem). Het boek begint met het wereldbeeld van Ptolemaeus, rond 150 na Christus en eindigt met de representatie van het wereldbeeld volgens Google. De auteur is zeer uitgebreid over zowel het onderwerp zelf (de kaart) alsook over de omstandigheden waaronder de kaart tot stand is gekomen; daarin komen cartografie en geschiedenis bij elkaar. Weinig afbeeldingen (zwart-witafbeeldingen tussen de tekst en drie katernen kleurenillustraties), veel tekst. Inclusief een uitgebreid notenapparaat en register.

Specificaties

Nederlands | 9789085424932

Titel Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten
Auteur Jerry Brotton
Secundaire auteur Jan Willem Reitsma ; Pon Ruiter ; Ineke van den Elskamp
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : De Bezige Bij Antwerpen, cop. 2013
Overige gegevens 575 p., [48] p. pl p - ill - 24 cm
Annotatie Met lit. opg., reg - Vert. van: A histroy of the world in twelve maps. - Allen Lane, cop. 2012
ISBN 9789085424932
PPN 369429079
Rubriekscode 519.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cartografie; Geschiedenis
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Cartografie