Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Slavernij verbeeld
Boek

Slavernij verbeeld (2013)/ [met bijdragen van Sytze van der Veen & Dirk J. Tang ... et al.]

Artikelen over het slavernijverleden van Nederland zoals dat in boeken is weergegeven, aangevuld met enkele andere artikelen over bibliofilie en boekgeschiedenis.

Aanwezigheid

Recensie

Deze najaarsaflevering van De Boekenwereld is gewijd aan de afschaffing van de slavernij in Nederland. In het inleidende artikel kiezen cabaretier Jörgen Raymann en zijn dochter tien fraai geïllustreerde werken over Surinames slavernijverleden. Bibliofiel Kenneth Boumann verzamelt werkelijk alles over Suriname en de Caraïben. Uit de afgedrukte kleurenprenten blijkt de unieke waarde van zijn beroemde verzameling. De grootste collectie surinamica ter wereld wordt evenwel beheerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In deze Buku-collectie bevinden zich prenten, foto's en kinderboeken die verraden hoe er over Surinamers werd gedacht. Reeds vroeg in de negentiende eeuw boeken verschenen boeken waarin gepleit wordt de afschaffing van de slavernij. Informatief is de bijdrage over (ex-)slaven, onder wie de gezagsgetrouwe slaven Quassie en Kwakoe, die in brieven of zelfs autobiografieën hun visie op de slavernij beschreven. De laatste bijdrage laat zien hoe de burger dacht over slavernij en de afschaffing ervan. Rijk geïllustreerd, grotendeels in kleur.

Specificaties

Nederlands | 9789460041594

Titel Slavernij verbeeld
Secundaire auteur Sytze van der Veen ; Dirk J. Tang
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, 2013
Overige gegevens 112 p - ill - 31 cm
Annotatie Omslagtitel. - Themanummer. - Uitg. ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Slavernij verbeeld' in het gebouw van de afd. Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, van 15 juni-22 sept. 2013
ISBN 9789460041594
PPN 363817522
Rubriekscode Suriname 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Suriname; 19e eeuw ; Nederland; Koloniale geschiedenis; 19e eeuw ; Suriname; Beeldvorming
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij

Relaties/Serie

De boekenwereld
Tijdschrift

De boekenwereld tijdschrift voor boek en prent (1984-...)

vol. jrg. 29 (2012-2013), nr. 4
Uitgeleend