Eat sleep die
DVD

Eat sleep die ([2013])/ [starring] Nermina Lukac, directed by Gabriela Pichler

Rasa, een Montenegrijnse immigrantendochter zonder opleiding, werkt in een Zweeds voedselverpakkingsbedrijf. Als ze ontslagen wordt, weet ze niet meer hoe ze voor zichzelf en haar arbeidsongeschikte vader moet zorgen.

Recensie

Zweeds sociaal-realistisch drama uit 2012, regiedebuut van Gabriela Pichler, een Zweedse cineaste die zelf opgroeide in een arbeidersgezin met een Bosnische moeder en een Oosterijkse vader. Rasa, een Montenegrijnse immigrantendochter zonder opleiding, werkt in een Zweeds voedselverpakkingsbedrijf. Als ze ontslagen wordt, weet Rasa niet meer hoe ze voor zichzelf en haar arbeidsongeschikte vader moet zorgen. Ze besluit te vechten voor elke kans op werk. Eric Le Duc (Telegraaf 5-9-'13) geeft 3 (van 5) sterren: 'Toch is 'Eat sleep die' zeker geen pamflet tegen de scheve sociale klassenverhoudingen in Zweden. Pichler die ook het scenario schreef, registreert slechts. Dat doet zij met dicht op de huid gefilmde en soms ook droogkomische scènes, die laten zien dat gelukszoekers uit Oost-Europa keihard moeten knokken om te overleven en hun bestaan enigszins aangenaam in te kleuren.' Dana Linssen (NRC 4-9-'13) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Ze (red./de regisseuse) (...) blijft verre van het melodrama waar de Dardennes (red./ Belgische regisseurs van sociaal-realistische films) in hun recente films gevoelig voor zijn. (...) Deze film maakt niets mooier dan het is. Dat komt aan.' Audience Award Filmfestival Venetië en Grand Prix du Jury op het Angers Filmfestival.

Specificaties

Zweeds

Titel Eat sleep die
Uniforme titel Äta sova dö
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Gabriela Pichler ; Nermina Lukac
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Homescreen, [2013]
Overige gegevens 1 dvd-video (103 min.) - kleur, geluid
Annotatie Zweeds en gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Zweden, 2012 - Oorspronkelijke titel: Äta sova dö
PPN 370136314
Genre sociale roman
Thematrefwoord Immigranten ; Kansarmen
Taal Zweeds