Zonder vensters de treinen
Boek

Zonder vensters de treinen 100 jaar oorlog, dichtbij en veraf : historische feiten, getuigenissen, verhalen (cop. 2013)/ Ina Stabergh & Fred Jonckers

Getuigenissen over gewone mensen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, voor het merendeel in de omgeving van Diest in België.

Recensie

In 2014 viert België zeventig jaar Bevrijding Tweede Wereldoorlog en de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het was voor het Belgische schrijversechtpaar Stabergh en Jonckers de aanleiding een bundel samen te stellen met herinneringen van gewone mensen aan deze jaren. De gebeurtenissen spelen zich voor een groot deel af in de omgeving van Diest, de woonplaats van het schrijversduo, maar ook in andere delen van België en Nederland. De verhalen zijn bedoeld om de vaak emotionele herinneringen levend te houden en door te geven aan volgende generaties. De schrijvers proberen het begrip 'nooit meer oorlog' een menselijke inhoud te geven. De getuigenissen van de beschreven personen worden afgewisseld met historische feiten en achtergrondinformatie, gedichten en bijpassende illustraties. Aan de hand van de verhalen die (groot)ouders aan hun (klein)kinderen vertellen, worden linken gelegd naar oorlogssituaties in de nabije en verre omgeving. De verhalen getuigen van eerbied voor hen die vielen als slachtoffer van het geweld en zijn een waarschuwing voor de soms ernstige gevolgen van intolerantie ten opzichte van andersdenkenden. Stabergh is sinds 2006 de eerste stadsdichteres van Diest en publiceerde reeds eerder enige romans, essays en poëzie.

Specificaties

Nederlands | 9789491254680

Titel Zonder vensters de treinen : 100 jaar oorlog, dichtbij en veraf : historische feiten, getuigenissen, verhalen
Auteur Ina Stabergh ; Fred Jonckers
Type materiaal Boek
Uitgave Rotterdam : Calbona, cop. 2013
Overige gegevens 262 p - ill - 22 cm
Annotatie Met lit. opg
ISBN 9789491254680
PPN 355580047
Rubriekscode 927.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wereldoorlog I ; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Twintigste eeuw