Liefde, of De retorica van de verleiding
Boek

Liefde, of De retorica van de verleiding (2013)/ Andreas Capellanus, vertaald uit het Latijn, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Piet Gerbrandy

Middeleeuws leerboek over de liefde in de traditie van de 'minnekunst' in een vorm die is gebaseerd op de klassieke retorica.

Aanwezigheid

Recensie

De liefde en de grote interesse in al haar aspecten zijn zo oud als de mensheid. Ook in de oudheid en de middeleeuwen werd volop over de kunst van het minnen, de 'ars amandi', gefilosofeerd en geschreven. Bekende voorbeelden zijn de Ars amatoria van Ovidius en de Roman van de Roos. Iets minder bekend is dit boek van Capellanus (ca. 1150-1200), dat geheel in genoemde traditie staat. Op typerend middeleeuwse manier belicht hij de liefde van zoveel mogelijk kanten. Hij stelt op speelse, literaire wijze een soort encyclopedie van de liefde samen, voorzien van ondersteunende dialogen en voorbeelden. De 'systematische' aanpak ('tussen welke personen liefde kan zijn', 'waar het woord 'liefde' vandaan komt' etc.) doet erg denken aan de in die tijd populaire Aristoteles. Het boek is ingedeeld in drie delen: hoe liefde te verwerven, hoe liefde te behouden, en het afwijzen van liefde. Het laatste deel bevat de bezwaren tegen de liefde en spreekt ook uitvoerig over de 'kwalijke eigenschappen van vrouwen', ook geheel volgens het wereldbeeld van toen, maar met een knipoog. Voorzien van een uitgebreide inleiding, verklarende voetnoten en een bibliografie. Verzorgde uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789065544490 | 293 pagina's

Titel Liefde, of De retorica van de verleiding
Uniforme titel De retorica van de verleiding
Auteur Andreas Capellanus
Secundaire auteur Piet Gerbrandy
Type materiaal Boek
Uitgave Groningen : Historische Uitgeverij, 2013
Overige gegevens 293 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: De amore. - 12e eeuw
ISBN 9789065544490
PPN 35619115X
Rubriekscode 415.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Liefde; Welsprekendheid ; Liefde; Filosofische aspecten

Relaties/Serie

Filosofie & retorica
Boek

Filosofie & retorica (1998-...)

vol. 18
Uitgeleend