As I lay dying
DVD

As I lay dying ([2013])/ starring James Franco, Tim Blake Nelson, directed by James Franco

De groteske wederwaardigheden van een gezin dat met het lijk van de moeder een lange tocht door Mississippi aflegt naar haar laatste rustplaats.

Recensie

Steracteur James Franco (The iceman; Spring breakers) koos voor zijn debuut als regisseur uit 2013 de klassieke roman van William Faulkner uit 1930. Hij schreef ook het script en speelt een van de hoofdrollen. De Bundrens zijn arme boeren in Mississippi. Na de dood van moeder Addie (Beth Grant) gaan haar man en kinderen op pad met de kist in een huifkar om haar volgens haar wens in haar geboorteplaats te begraven. Het is een zware tocht, zowel fysiek als emotioneel. Faulkner schreef het boek in de 'stream of consciousness'-techniek, met vijftien vertellers. Franco koos voor splitscreen en vertelt zelf als de tweede zoon Darl het verhaal in voice-over. De meeste reacties zijn niet positief. Dave Mestdach (focus.knack.be) schrijft: '(...) Dat levert een aparte, poëtische en intens aardse lezing van Faulkners klassieke familietragedie op, maar Franco's aanpak maakt de emotionele inleving er niet makkelijker op, terwijl de Bundren-broers nooit echt tot volbloed personages stollen. Het lijkt alsof de kijker niet op de begrafenis van ma Bundren is uitgenodigd, maar anderhalf uur lang wordt hij wel met modderige mozaiëkbeelden geprikkeld, geplaagd, beproefd en ondergedompeld in pure, onversneden Southern Gothic. (...)' Geselecteerd voor Un Certain Regard in Cannes 2013.

Specificaties

Engels

Titel As I lay dying
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur James Franco ; Tim Blake Nelson ; William Faulkner
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Entertainment One, [2013]
Overige gegevens 1 dvd-video (ca. 110 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op een roman van William Faulkner - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2013
PPN 37063991X
Thematrefwoord Mississippi (staat)
Taal Engels