Waarom bestaat de wereld?
Boek

Waarom bestaat de wereld? een existentiële detective (2014)/ Jim Holt, vertaling [uit het Engels] Miebeth van Horn

Verslag van een speurtocht naar het antwoord op de vraag waarom er 'iets' bestaat in plaats van 'niets', aan de hand van interviews met wetenschapsbeoefenaars en filosofen.

Aanwezigheid

Recensie

Er had eigenlijk net zo goed niets als iets kunnen bestaan, denkt de wetenschapsjournalist Jim Holt. Zo komt hij tot de hoofdvraag van dit boek: waarom bestaat er dan eigenlijk iets? Dat Holt, als niet-theoloog, deze door en door religieuze vraag toch serieus kan en durft te nemen, is bewijs van een groot vertrouwen in de natuurwetenschap. Zelf gepreoccupeerd door het wiskundige realisme á la Plato, zoekt Holt naar antwoorden bij diverse vermaarde hedendaagse natuurwetenschappers en filosofen, ja zelfs aan een literair schrijver en een mysticus wordt om hun mening gevraagd. Een duidelijk antwoord of zelfs maar interessante hypothese vinden we helaas niet in dit wereldwijd enorm populaire boek. Maar lezen hoe de auteur, als een detective, de meest uiteenlopende en soms bizarre bewijzen wikt en weegt, maakt veel goed. Het boek is goed geschreven en bedoeld voor een breed, goed opgeleid publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789038898186 | 351 pagina's

Titel Waarom bestaat de wereld? : een existentiële detective
Auteur Jim Holt
Secundaire auteur Miebeth van Horn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2014
Overige gegevens 351 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Why does the world exist? : an existential detective story. - New York : W.W. Norton & Company Inc, (c)2012
ISBN 9789038898186
PPN 363250514
Rubriekscode 157.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Existentialisme
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Existentialisme