The lunchbox
DVD

The lunchbox ([2014])/ [starring] Irrfan Khan, Nimrat Kaur, directed by Ritesh Batra

In Mumbai brengen koeriers de lunches van huis naar kantoor. Wanneer de lunchbox voor haar echtgenoot verkeerd bezorgd wordt, ontstaat er een relatie tussen een huisvrouw en een bijna gepensioneerde ambtenaar.

Recensie

De eerste lange speelfilm van Indiër Ritiesh Batra speelt in miljoenenstad Mumbai waar koeriers (Dabbawallahs) elke dag duizenden lunchtrommeltjes ophalen bij de huisvrouwen en bezorgen bij hun op kantoor lunchende echtgenoten. Huisvrouw Ila voelt zich verwaarloosd door haar echtgenoot en probeert zijn liefde terug te winnen door extra lekkere lunches voor hem te bereiden. Bij toeval komt haar box echter terecht bij de verkeerde persoon, de weduwnaar en bijna gepensioneerde verzekeringsagent Sajaan. Via briefjes die ze in de lunchbox stoppen ontstaat er dan een voorzichtige relatie tussen deze twee personen. In de hoofdrollen zien we Irrfan Khan (Life of Pi; Slumdog millionaire) en Nimrat Kaur. Dana Linssen (Filmkrant december '13) noemt de film sober, melancholiek en niet innovatief en concludeert: 'een nederige ode aan een analoge wereld en een fascinerend inkijkje in de wereld van de Dabbawalahs die ook als symbool kan worden opgevat voor de digitale systemen waar wij ons nu blindelings op verlaten. En op de hoop dat er soms iets romantisch en onverwachts gebeurt.' Winnaar van de publieksprijs op het World Cinema Festival in Amsterdam.

Specificaties

Hindi | 871724981744

Titel The lunchbox
Uniforme titel Dabba
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Ritesh Batra ; Irrfan Khan
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Homescreen, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (104 min.) - kleur, geluid
Annotatie Hindi en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: India, 2013 - Oorspronkelijke titel: Dabba
ISBN 871724981744
PPN 371307309
Thematrefwoord India ; Relatieproblemen ; Koken
Taal Hindi