Zeven minuten na middernacht
Boek

Zeven minuten na middernacht (2013)/ Patrick Ness, uit het Engels vert. door Manon Smits

Een 13-jarige jongen woont samen met zijn moeder die kanker heeft. Hij heeft nachtmerries. Als er op een nacht een monster bij zijn huis staat en hem roept, is hij dan ook niet erg verbaasd.

Recensie

Sinds Conor (13) weet dat zijn moeder kanker heeft, krijgt hij steeds die vreselijke nachtmerrie over duisternis, geschreeuw en een afgrond. Door de situatie met zijn terminaal zieke moeder komt Conor op school in een isolement. Bovendien heeft hij te maken met een afstandelijke oma en een vader die een nieuw gezin heeft. 's Nachts precies om 00.07 uur krijgt Conor bezoek van de tot leven gekomen taxusboom achter hun huis. Dit oermonster vertelt drie verhalen, die consequenties hebben voor Conors gedrag. Het vierde moet Conor zelf vertellen en daarmee ziet hij uiteindelijk de vreselijke waarheid onder ogen. De beeldende manier van schrijven zorgt voor grote betrokkenheid bij de emoties waarmee Conor te maken krijgt. De schrijfstijl is levendig, soms poëtisch, hier en daar humoristisch en met veel dialoog. De woordkeuze is zorgvuldig en origineel. Het verhaal heeft sprookjesachtige en griezelelementen. Gebaseerd op een idee van de Ierse schrijfster Siobhan Dowd die zelf aan kanker overleed. De manier waarop het verwerken van verlies wordt beschreven, is invoelbaar voor zowel jongeren* als volwassenen. Helaas zijn in deze uitgave de prachtige illustraties niet opgenomen. Gebonden uitgave op klein formaat met leeslint, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789462370081

Titel Zeven minuten na middernacht
Auteur Patrick Ness
Secundaire auteur Siobhan Dowd ; Manon Smits
Type materiaal Boek
Editie 2e dr;
Uitgave Breda : World Editions, 2013
Overige gegevens 218 p - 15 cm
Annotatie Naar een oorspronkelijk idee van Siobhan Dowd. - Uitg. in samenw. met De Geus - 1e dr. Nederlandse uitg.: Breda : De Geus, 2013 - Vert. van: A monster calls. - London : Walker Books, 2011
ISBN 9789462370081
PPN 362901600
Thematrefwoord Rouwproces ; Kanker ; Eenoudergezin
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rouwproces ; Kanker ; Eenoudergezin

Relaties/Serie

Colibri-bibliotheek
Boek

Colibri-bibliotheek (2013-...)

vol. 2
Uitgeleend