De Hollandsche Schouwburg
Boek

De Hollandsche Schouwburg theater, deportatieplaats, plek van herinnering ([2013])/ onder redactie van Frank van Vree, Hetty Berg en David Duindam

Geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog verzamelplaats voor slachtoffers van de jodenvervolging.

Aanwezigheid

Recensie

De Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam was voor de Tweede Wereldoorlog een populair theater. In juli 1942 werd de schouwburg door de nazi's als verzamelplaats van joden aangewezen. Meer dan 45.000 joden uit Amsterdam en elders uit Nederland werden vanuit de Hollandsche Schouwburg weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Opeengepakt in een bedompte, vervuilde, overvolle ruimte zaten de meeste joden een dag of vijf in de schouwburg, sommigen zelfs weken. Ondanks dat het theater zo'n belangrijke plaats in de Nederlandse geschiedenis inneemt, hebben historici er niet veel over geschreven. Dit is de eerste bundel die over de Hollandsche Schouwburg verschijnt. Het geannoteerde boek bevat bijdragen van een dozijn auteurs en is rijk geïllustreerd met afbeeldingen in zwart-wit en kleur. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verleden van de schouwburg belicht: vanaf de oprichting van het theater in 1892 tot aan de inrichting als plek van herinnering sinds begin jaren negentig.

Specificaties

Nederlands | 9789089645609 | 269 pagina's

Titel De Hollandsche Schouwburg : theater, deportatieplaats, plek van herinnering
Secundaire auteur Frank van Vree ; Hetty Berg ; David Duindam
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Amsterdam University Press, [2013]
Overige gegevens 269 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089645609
PPN 363559116
Rubriekscode 718.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hollandsche Schouwburg (Amsterdam); Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Monumenten