Haiku 2
Boek

Haiku 2 ([2013])/ Herman Van Rompuy, vertaling gedichten Frans: Bernard De Coen & Poëziecentrum vzw, vertaling gedichten Engels: Hilde De Meulenaere & Poëziecentrum vzw, vertaling gedichten Duits: Rainer Hesse & Poëziecentrum vzw, vertaling gedichten Japans: Willy Vande Walle & Poëziecentrum vzw ; tekeningen: Anne van Herreweghen

Gedichten in haiku-vorm van de Belgische voorzitter van de Europese Raad, met vertalingen in het Frans, Engels, Duits en Japans.

Aanwezigheid

Recensie

Van Rompuy (1947), oud-premier van België en nu voorzitter van de Europese Raad, plaatst in zijn tweede haikubundel zijn natuurervaring weer centraal*. De haiku's zijn ingedeeld naar de seizoenen. Verder twee extra hoofdstukken met haiku's over sociaal-maatschappelijk thema's. Uit het boekje spreekt een verlangen naar contact met natuur en medemens. Een haiku dient te raken door eenvoud. Soms lukt hem dit, dichtend over dementie: 'Nevel in d'ogen en een tijdloze glimlach. Ver en toch dichtbij'. Het merendeel van de haiku's is echter weinig inspirerend. Soms zoetsappig, ter ere van de Europese feestdag: 'Een krans van sterren, deinend op de blauwe zee samen voor altijd'. De politieke achtergrond van de schrijver komt aan bod. Op de linkerbladzij telkens vertalingen in het Frans, Engels, Duits en Japans. In de vertalingen is niet altijd vastgehouden aan de traditionele vorm van drie regels met vijf-zeven-vijf lettergrepen. Mooi vormgegeven boekje met leeslint en zwart-wit illustraties.

Specificaties

Meerdere talenNederlands | 9789056553753 | 93 pagina's

Titel Haiku 2
Auteur Herman Van Rompuy
Instelling /Poëziecentrum, Gent
Secundaire auteur Bernard De Coen ; Hilde De Meulenaere ; Rainer Hesse ; Willy Vande Walle ; Anne van Herreweghen
Type materiaal Boek
Uitgave Gent : PoëzieCentrum, [2013]
Overige gegevens 93 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Teksten in het Duits, Engels, Frans, Japans en Nederlands
ISBN 9789056553753
PPN 369890132
Rubriekscode Nederlands 875
Taal Meerdere talenNederlands
Onderwerp algemeen Haiku ; Meertalige boeken
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Haiku