Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Je moet hier zijn geweest
Boek

Je moet hier zijn geweest Oosterbeek. Nederlands eerste kunstenaarskolonie ([2014])/ Willem de Bruin, kaart G-O graphics

Geschiedenis van het Gelderse dorp Oosterbeek als kunstenaarscentrum in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Het Nederlands Barbizon, zoals het Gelderse dorp Oosterbeek aan de Veluwezoom wel werd genoemd, vormt het centrum maar is niet het enige uitgangspunt van dit boek. De geschiedenis van de tijdelijke bewoners, van bekende of nu vergeten kunstenaars die de zuivere natuur met wodanseiken bewonderden, tot de literatoren als Potgieter, en de renteniers uit de randstad die er retraite zochten, wordt uitvoerig weergegeven in dit nogal wijdlopig relaas over Oosterbeek in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw. Na de romantici als De Lairesse, Koekkoek, Roelofs en Bilders, gevolgd door de meer realistische Mauve, Gabriël en Maris die de Haagse School vormden, verging deze eerste kunstkolonie naar een tuin- en villadorp met opkomend toerisme tot de oorlogsvernietiging in 1944. De met veel citaten, vlot vertelde geschiedenis is met een klein katern kleurenfoto's geïllustreerd. De levenswandel, religieus en sociaal, van de opeenvolgende artistieke of rijke generaties is hoofdzaak in dit verhaal dat vaak ver voorbijgaat aan de grenzen van Oosterbeek, geschreven door een hier geboren en getogen oud-Volkskrantredacteur.

Specificaties

Nederlands | 9789045019208 | 334 pagina's

Titel Je moet hier zijn geweest : Oosterbeek. Nederlands eerste kunstenaarskolonie
Auteur Willem de Bruin
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2014]
Overige gegevens 334 pagina's, 12 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaart - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045019208
PPN 369523865
Rubriekscode 706.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schrijvers; Oosterbeek ; Beeldende kunstenaars; Oosterbeek
Trefwoord Oosterbeek
Beeldende kunst
Beeldend Kunstenaars
Schilders
Schrijvers
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Oosterbeek