Het roerloze punt van de wentelende wereld
Boek

Het roerloze punt van de wentelende wereld (2014)/ Emily Rapp, vertaling [uit het Engels] Corine Kisling

Autobiografisch relaas over het verwerken van de onvermijdelijk naderende dood van haar zieke baby met behulp van het lezen van literatuur.

Recensie

De schrijfster van dit autobiografische relaas, die door een aangeboren afwijking haar linkeronderbeen moest missen, krijgt van de artsen te horen dat haar kind een zeldzame en dodelijke ziekte heeft: Tay-Sachs. Haar baby Ronan zal onherroepelijk sterven, na verlammingsverschijnselen, blindheid, doofheid, spasmen en stuipen. Wat te voelen, wat te doen, hoe te leven en wat te zeggen tegen de omgeving over leven en dood? Het sterven van een baby is een ondraaglijke ervaring; hoe die aangekondigde dood toch draaglijk te maken? Dat is de vraag. Rapp stort zich op de lectuur van haar lievelingsschrijvers (McCullers, Ondaatje, Mann, Coetzee), maar in hun boeken vond ze geen bevrediging, wel in mythen uit Mesopotamië. Gilgamesj is haar tot steun omdat ook hij verlies heeft geleden (de dood van zijn boezemvriend) en zoekt naar onsterfelijkheid. Hoewel haar relaas gaat over het sterven van haar kind, gaat het boek meer over lezen dan over leven en raakt Ronan te vaak uit beeld. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789038898674 | 271 pagina's

Titel Het roerloze punt van de wentelende wereld
Auteur Emily Rapp
Secundaire auteur Corine Kisling
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2014
Overige gegevens 271 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The still point of the turning world. - London : Penguin Books Ltd., (c)2013
ISBN 9789038898674
PPN 370398238
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Lezen ; Zieke kinderen
Taal Nederlands