Unieke objecten
Boek

Unieke objecten architectuur en filosofie ([2014])/ Jean Baudrillard, Jean Nouvel, in het Nederlands vertaald [uit het Frans] door Philippe Lepers

Dialoog tussen een socioloog/kunstcriticus/filosoof en een architect over de vraag of en in welke mate er nog betekenis en waarde kunnen worden ervaren in met name architectuur.

Aanwezigheid

Recensie

De socioloog, kunsthistoricus en filosoof Jean Baudrillard (1929-2007) en de architect Jean Nouvel (1945) voeren een dialoog over de vraag of we in de architectuur te maken hebben met een toenemend betekenisverlies. Nouvel vraagt zich af of een architect onder invloed van de noodzaak tot functionaliteit en geld en tijdgebrek nog iets creatiefs en blijvends kan ontwerpen. Baudrillard is meer geïnteresseerd in de vraag of architectuur nog betekenis kan hebben. In de dialoog reist de vraag of een grotere aandacht voor esthetiek niet zal leiden tot een inflatie van waarde en betekenis van een object, i.c. de architectuur. Volgens Baudrillard impliceert esthetisering namelijk een verlies van het geheim zelf dat creaties, dus ook architectuur, konden openbaren en dat is iets dat de esthetiek overstijgt. Esthetiek kan als het ware kunstwerken ontmythologiseren. Deze in boekvorm gepubliceerde dialoog is zeer boeiend en opent nieuwe inzichten over de waardering en bestemming van architectuur. De tekst is goed toegankelijk. Een aanrader voor geïnteresseerden in architectuur en filosofie.

Specificaties

Nederlands | 9789086870837 | 128 pagina's

Titel Unieke objecten : architectuur en filosofie
Auteur Jean Baudrillard
Secundaire auteur Jean Nouvel ; Philippe Lepers
Type materiaal Boek
Uitgave Zoetermeer : Klement, [2014] - [Kalmthout] : Pelckmans
Overige gegevens 128 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Les objects singuliers. Architecture et philosophie. - Editions Calmann-Lévy, (c)2000
ISBN 9789086870837
PPN 335928404
Rubriekscode 692.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ontwerpen (werkwoord); Bouwkunde ; Filosofie

Relaties/Serie

Filosofie in dialoog

Filosofie in dialoog (2002-...)

vol.
Uitgeleend