The piano
DVD

The piano ([2014])/ [starring] Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin, producer Jan Chapman ; written and directed by Jane Campion

Rond 1850 wordt een niet-sprekende Schotse vrouw met haar dochtertje en haar piano naar Nieuw-Zeeland verscheept om te trouwen met een Britse kolonist. Er ontstaat echter een erotische verhouding met een vriend van de man.

Recensie

Derde speelfilm van de Australische regisseuse Jane Campion (Sweetie; An angel at my table) uit 1992. In de hoofdrollen Holly Hunter (The firm), Harvey Keitel, Sam Neill, de muziek is van Michael Nyman. Rond 1850 wordt Ada, een Schotse vrouw samen met haar dochtertje ontscheept in de woeste branding van Nieuw-Zeeland om te trouwen met een kolonist. Ada spreekt om onduidelijke redenen niet, haar piano heeft ze meegenomen om zich te kunnen uiten. Er ontstaat een erotische relatie tussen haar en Baines, een vreemde Brit die zich meer aangetrokken voelt tot de Maori-cultuur dan tot de stijve Victoriaanse levensstijl van de overige kolonisten. Raymond van den Boogaard (NRC 24-4-'09): '(...) Campions kostuumdrama The Piano is met gemak een van de mooiste films ooit gemaakt. Zelden is er een zo precies in de geschiedenis geplaatste film - ongeveer 1850, een uithoek van Nieuw-Zeeland, aan de Romantiek ontleende beeldstructuur - gemaakt die toeschouwers als zo actueel ervaren. The Piano is een verhaal over échte, geïdealiseerde liefde, met feministische ondertonen (...)'. De film werd bekroond met de Gouden Palm (Cannes '93), elf Australian Film Institute Awards en Oscars voor Beste actrice, Beste scenario en Beste bijrol.

Specificaties

Engels

Titel The piano
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Jane Campion ; Holly Hunter ; Harvey Keitel ; Sam Neill ; Anna Paquin ; Jan Chapman
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : A-Film, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 110 min.) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Australië : Concorde Film, 1992
PPN 37167431X
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Erotiek ; Nieuw-Zeeland
Taal Engels