Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
In ongenade
Boek

In ongenade (2014)/ J.M. Coetzee, vertaling [uit het Engels] Joop van Helmond en Frans van der Wiel

Een ontslagen universitair docent ondervindt aan den lijve hoezeer de raciale verhoudingen in het hedendaagse Zuid-Afrika zijn gewijzigd.

Aanwezigheid

Recensie

Een hoogleraar literatuurwetenschap aan een technische hogeschool in Kaapstad, Zuid-Afrika, valt in ongenade na een affaire met een jonge studente waarvoor hij wel schuld erkent, maar niet bereid is berouw te tonen. Hij trekt zich terug op het platteland, op de boerderij van zijn dochter, voor wier manier van leven hij maar moeilijk waardering kan opbrengen. Na een roofoverval door drie zwarten, waarbij zijn dochter ook nog verkracht wordt, stort zijn leven in. Langzaam, met hulp van de door hem geminachte vrienden van zijn dochter, komt hij er weer boven op. De roman speelt duidelijk in de periode na de apartheid en het lijkt erop alsof de auteur een volledige omkering van de traditionele zwart-witverhoudingen voorstaat. Coetzee (1940, Nobelprijs voor literatuur), die met dit boek voor de tweede keer de Bookerprijs won, heeft een heldere, compacte stijl, en lijkt, na een aantal postmoderne romans, weer op het realistische pad te zijn. Daarom is deze roman, hoewel absoluut niet eenvoudig, heel goed leesbaar. In 2008 verfilmd met John Malkovich. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789059364561 | 253 pagina's

Titel In ongenade
Auteur J.M. Coetzee
Secundaire auteur Joop van Helmond
Type materiaal Boek
Editie Dertiende druk;
Uitgave Amsterdam : Cossee, 2014
Overige gegevens 253 pagina's - 20 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Ambo, 1999 - Vertaling van: Disgrace. - London : Secker & Warburg, 1999
ISBN 9789059364561
PPN 358117364
Genre psychologische roman - roman over het rassenvraagstuk
Thematrefwoord Apartheid ; Zuid-Afrika
Taal Nederlands