Dorp aan de rivier
DVD

Dorp aan de rivier ([2014])/ met Max Croiset, regie Fons Rademakers

Het leven in een Brabants dorpje aan de Maas met als centrale figuur de patriarchale, ruwe maar zeer goedhartige plattelandsdokter Tjerk van Taeke.

Aanwezigheid

Recensie

Speelfilmdebuut uit 1958 van Fons Rademakers (Als twee druppels water; Max Havelaar), gebaseerd op de roman van Anton Coolen uit 1934. In de hoofdrollen Max Croiset, Mary Dresselhuys, Bernard Droog, Jan Teulings en Jan Retèl. Het verhaal speelt in Lith, een dorp aan de Maas in Noord-Brabant. Hoofdpersonage is dorpsdokter Tjerk van Taeke, afkomstig uit Friesland, een patriarchale, ruwe maar ook zeer goedhartige dokter. Behalve de dokter zijn er veel dorpsfiguren, zoals de stroper Cis de Dove en de veerman Nardje de Wit. Ook spelen de dorpsmolen, de natuur en vooral de Maas een belangrijke rol in het verhaal. Cinema.nl geeft 3 1/2 ster (van 5): '(...) Rademakers' debuut in oer-Hollandse Pagnol-stijl - maar dan wel bijna 25 jaar later - met een scenario van Hugo Claus naar de veelgelezen streekroman van Antoon Coolen en met schitterend camerawerk van Eddy van der Enden, dat 35 jaar later nogal tijd recht overeind staat. Het landelijke drama over de door autoriteiten weggewerkte, excentrieke arts Taeke (Croiset) toont echter mankementen wat de aanpak in kroniekvorm betreft. Ongeïnspireerde rol van Dresselhuys als echtgenote van dokter Croiset. (...)' Genomineerd voor een Gouden Beer te Berlijn en als eerste Nederlandse film voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

Specificaties

Nederlands

Titel Dorp aan de rivier
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Fons Rademakers ; Antoon Coolen ; Max Croiset
Type materiaal DVD
Uitgave [Nederland] : A-Film, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (92 min.) - zwart-wit, geluid, breedbeeld
Annotatie Nederlands gesproken. - Naar de roman van Antoon Coolen - Videoversie van de film: Nederland : Fons Rademakers Prod., 1958
PPN 372645445
Genre streek- en boerenroman
Thematrefwoord Artsen ; Dorpsleven ; Noord-Brabant
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Quality film collection
DVD

Quality film collection (2004-...)

vol.
Uitgeleend