Ali en Nino
Luisterboek

Ali en Nino ([2014])/ Kurban Said, verteld door Maurits Rubinstein

In de liefde tussen een jonge adellijke moslim en de dochter van een christelijke zakenman in Bakoe ten tijde van de Russische revolutie herleeft de geschiedenis van Romeo en Julia.

Aanwezigheid

Recensie

Integrale weergave van het gelijknamige boek*. De liefdesgeschiedenis van Ali Shirvanshir, een jonge adellijke moslim, en Nino Kipiani, dochter van een christelijk zakenman. Het verhaal speelt zich af in Bakoe (Azerbeidzjan), een stad aan de Kaspische Zee waar Oost en West elkaar ontmoeten. Ali, de verteller, houdt al vanaf zijn kinderjaren van Nino. Hij voelt zich één met Azië, zij met Europa. Ondanks de grote cultuurverschillen overwint hun liefde en trouwen ze. Totdat twee cruciale momenten uit de geschiedenis zich onherroepelijk aan hen opdringen: de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Ali vecht voor een onafhankelijke islamitische staat, een verloren gevecht tegen het Rode Leger, en sterft. Nino kent de afloop bij voorbaat en vlucht na een dramatisch afscheid weg uit Bakoe. Prachtig geschreven, meeslepend en ontroerend verhaal. Achter het pseudoniem Kurban Said gaat Lev Nussimbaum schuil, die werd geboren uit een rijke Joodse familie in 1905 te Bakoe. Deze versie van het Romeo en Julia-verhaal, voor het eerst in 1937 in Wenen gepubliceerd, kan met recht een meesterwerk worden genoemd. Voorgelezen door Maurits Rubinstein, ondersteund door filmische verhalenmuziek van Floor Minnaert die de beelden, die met het verhaal worden opgeroepen, versterkt.

Specificaties

Nederlands | 9789047617228

Titel Ali en Nino
Auteur Kurban Said
Secundaire auteur Maurits Rubinstein
Type materiaal Luisterboek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Rubinstein, [2014]
Overige gegevens 8 cd's (ruim 9 uur) - 12 cm
Annotatie Weergave van het boek naar de oorspronkelijke uitgave in de vertaling van Else Hoog: Amsterdam : De Harmonie, 1974
ISBN 9789047617228
PPN 372678289
Thematrefwoord Cultuurverschillen ; Bakoe; 1900-1939
Taal Nederlands