Fruitvale Station
DVD

Fruitvale Station ([2014])/ directed by Ryan Coogler, starring Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer, Kevin Durand, Chad Michael Murray

Tijdens een opstootje in de metro wordt de 22-jarige Afro-Amerikaanse Oscar Grant III doodgeschoten door een onervaren, blanke politieagent.

Recensie

Speelfilmdebuut uit 2013 van regisseur Ryan Coogler, met Michael B. Jordan (The wire; Chronicle), Melonie Diaz en Octavia Spencer. Het drama is gebaseerd op een waargebeurd voorval. Fruitvale station is een metrostation in de wijk Bay Area in Oakland (bij San Francisco). Tijdens een opstootje in de metro wordt de 22-jarige Afro-Amerikaanse Oscar Grant III doodgeschoten door een onervaren, blanke politieagent. De film opent met 'echte', heftige beelden gemaakt met de mobiele telefoon van een van de vele getuigen. Coogler reconstrueert de laatste dag van het slachtoffer waarbij hij een genuanceerd portret schetst van Oscar. Het voorval leidde in 2009 tot geschokte reacties, felle protesten en rassenrellen. Eric le Duc (Telegraaf 2-1-'14) geeft 3 1/2 ster (van 5) en schrijft: '(...) zeker geen vlammend pamflet waarin Coogler het dubieuze politieoptreden veroordeelt. Het drama is vooral een rauwe, maar pakkende registratie van de aanloop naar een tragedie.' Peter de Bruijn (NRC 31-12-'13) geeft 4 (van 5) bolletjes en noemt het: '(...) een van de sterkste, meest opmerkelijke Amerikaanse debuutfilms in jaren.' Won vele prijzen waaronder de publieks- en de juryprijs op het Sundance Festival en Un Certain Regard in Cannes.

Specificaties

Engels | 8716777949320

Titel Fruitvale Station
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Ryan Coogler ; Michael B. Jordan
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : A-Film, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (85 min.) - kleur, geluid
Annotatie Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2013
ISBN 8716777949320
PPN 37433188X
Thematrefwoord Politieoptreden ; Verenigde Staten
Taal Engels