Filosoferen in de tuin
Boek

Filosoferen in de tuin ([2014])/ Damon Young, vertaald [uit het Engels] door Joost Zwart

Essays over werk en gedachtegoed van schrijvers en filosofen, en de relatie tussen hun tuin, hun 'natuurlijke' omgeving en levenshouding.

Aanwezigheid

Recensie

Het begin van de westerse filosofie is te vinden in Griekenland. Bekend is dat dit vaak een buitenactiviteit was, van de tuin van Epicurus tot het wandelen door de zuilengang van Aristoteles. Damon Young (1975), publicist van fictie en non-fictie, heeft dit als uitgangspunt genomen voor een reeks opstellen over filosofen en hun 'tuin' of buitenruimte. Opvallend is dat een groot deel van de essays gewijd is aan een literaire schrijver in plaats van een filosoof. Zo komen onder andere het landgoed Ferney van Voltaire, de 'gedachteboom' (sic) van Nietzsche, de landelijke omgeving van Jane Austen (versus de mondaine wereld van Bath waar ze jaren verbleef), de afkeer van Sartre van het 'natuurlijke' (die zich uitte in jarenlange walging), en de structuur van bonsaiboompjes die de kunst- en levensopvattingen van Marcel Proust zou weerspiegelen. De auteur probeert steeds de samenhang te laten zien tussen 'tuin' (maar dat moet dan heel breed begrepen worden als 'natuur') en de filosofie of levensvisie van de behandelde schrijver. Vaak lijkt dit verband wat vergezocht. Geïllustreerd met zwart-wittekeningen; met bibliografie.

Specificaties

Nederlands | 9789025903855 | 224 pagina's

Titel Filosoferen in de tuin
Auteur Damon Young
Secundaire auteur Joost Zwart
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, [2014]
Overige gegevens 224 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Philosophy in the garden
ISBN 9789025903855
PPN 369634802
Rubriekscode 829.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuur; Letterkunde; Opstellen ; Natuur; Filosofische aspecten; Opstellen ; Voltaire ; Nietzsche, Friedrich ; Austen, Jane ; Proust, Marcel ; Woolf, Leonard Sidney ; Colette, ... ; Rousseau, Jean-Jacques ; Orwell, George ; Dickinson, Emily ; Kazantzak¯es, Nikos ; Sartre, Jean-Paul
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Thema's