Een maaltijd in de winter
Boek

Een maaltijd in de winter roman ([2014])/ Hubert Mingarelli, vertaald uit het Frans door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

Liever dan weer een lading joodse gevangenen te moeten fusilleren trekken drie Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog er in de Poolse vrieskou een dag tussenuit onder het mom van een jacht op joodse onderduikers.

Recensie

Liever dan weer een lading joodse gevangenen te moeten fusilleren trekken drie Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog, veertigers al, er in de Poolse vrieskou een dag tussenuit onder het mom van een jacht op joodse onderduikers. Als ze al dwalend, honger en kou verbijtend, dan toch toevallig op een bewoond hol stuiten, lijkt hun missie alsnog succesvol. Op de terugweg kraken ze een krot, stoppen hun buit, een joodse jongeman, in het berghok en proberen een magere maaltijd in elkaar te flansen. Er groeit een huiselijke sfeer, samen dollen, aandacht voor elkaar, geen spookbeelden meer. Tot een Poolse boer, een onverbloemde antisemiet, met hond en geweer hun paradijs binnenvalt en de rauwe werkelijkheid en hun morele dilemma's weer opdoemen. Welke keuzes resten nog, hoe te overleven, morgen, maar ook overmorgen? Evenals in enkele voorgaande romans (m.n. in 'Quatre soldats', Prix Médicis 2003) weet de Franse schrijver (1956) ook hier in sobere, trefzekere taal de lotsverbondenheid, de kameraadschap, de pijn en warmte onder extreme omstandigheden invoelbaar weer te geven. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029089609 | 159 pagina's

Titel Een maaltijd in de winter : roman
Auteur Hubert Mingarelli
Secundaire auteur Reintje Ghoos ; Jan Pieter van der Sterre
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2014]
Overige gegevens 159 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Un repas en hiver. - Éditions Stock, (c)2012
ISBN 9789029089609
PPN 369847776
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Vriendschap ; Wereldoorlog II
Taal Nederlands