Het startschot
Boek

Het startschot op jacht naar Gavrilo Princip, de moordenaar die de wereld in oorlog bracht (2014)/ Tim Butcher, vertaald [uit het Engels] door Roland Fagel ; kaarten Yde Bouma

Verslag van een reis door het historische en huidige Bosnie in de voetsporen van Gavrilo Princip, die in 1914 met zijn moordaanslag op de Oostenrijkse troonopvolger de Eerste Wereldoorlog ontketende.

Recensie

In de hausse aan publicaties verschenen bij de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, heeft de Britse (reis)journalist Butcher met zijn boek een fraaie invalshoek gekozen: hij treedt (letterlijk) in de voetsporen van Gavrilo Princip, de Bosniër die met zijn moord op de Oostenrijkse troonopvolger de aanleiding tot de wereldoorlog vormde. Butcher volgt de trektocht van Princip van het Bosnische achterland, via omwegen naar Sarajevo. Het boek biedt niet alleen een boeiende biografie van de hoofdrolspeler (van plattelandsjongere tot geradicaliseerde nationalist), maar tegelijkertijd een verslag van de gecompliceerde geschiedenis van de Balkan uitmondend in de Joegoslavische burgeroorlog van de jaren negentig (waarvan Butcher als oorlogscorrespondent ter plekke verslag heeft gedaan). Tegelijkertijd is het een portret van het huidige Bosnië en Servië, waar de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en de verschrikkingen van de oorlog twintig jaar geleden nog zo duidelijk voelbaar zijn. Met (historische) afbeeldingen en literatuurverwijzingen.

Specificaties

Nederlands | 9789035141643 | 383 pagina's

Titel Het startschot : op jacht naar Gavrilo Princip, de moordenaar die de wereld in oorlog bracht
Auteur Tim Butcher
Secundaire auteur Roland Fagel ; Yde Bouma
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, Bert Bakker, 2014
Overige gegevens 383 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The trigger. - London : Chatto & Windus, 2014
ISBN 9789035141643
PPN 372489370
Rubriekscode 396.63
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Princip, Gavrilo ; Politiek verzet; Bosnië en Herzegovina; 1900-1914
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Princip