Ex
Boek

Ex over een land dat zoek is (2014)/ Peter Vermeersch, kaart Bert Stamkot

Verhalen van de Belgische slavist en politicoloog over zijn reizen door de landen van het voormalige Joegoslavie en zijn gesprekken met jonge inwoners.

Aanwezigheid

Recensie

De Belgische politiek wetenschapper Vermeersch schreef met dit boek een mengeling van reisverhalen en beschouwingen. In tien stukken reist hij door de landen die zijn ontstaan na het uiteenvallen van Joegoslavië. Eén reis, naar het Griekse Athos, gaat over de relatie religie-politiek in de beschreven landen. Een ontmoeting met de dochter van een vermoorde Kosovaarse activist zet hem aan om verhalen op te tekenen van de bevolking - vooral twintigers en dertigers - in de ex-Joegoslaviëlanden: hoe denken ze over politiek? Wat zijn hun ambities? Wat is hun cultuur, hun muziek, hun dagelijkse omgang met elkaar? Hoe werkt de oorlog na in hun leven? Hoe radicaal zijn de nationalistische sentimenten? Hij praat met mensen thuis, op hun werk, in discotheken enzovoort en ontdekt hoezeer etnische structuren het maatschappelijke en politieke leven bepalen. Vermeersch schrijft persoonlijk en literair, waardoor het boek allerminst een afstandelijk wetenschappelijk portret van de landen en hun bevolking is. Voor foto's is een begeleidende website beschikbaar.

Specificaties

Nederlands | 9789023483564 | 332 pagina's

Titel Ex : over een land dat zoek is
Auteur Peter Vermeersch
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2014
Overige gegevens 332 pagina's - kaart - 22 cm
ISBN 9789023483564
PPN 37013138X
Rubriekscode 903
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joegoslavië; Sociale geschiedenis; Verhalen ; Kosovo ; Servie ; Kroatië ; Bosnië en Herzegovina ; Montenegro ; Macedonie (republiek) ; Slovenië
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Joegoslavië