Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Een jaar met de zwaluw
Boek

Een jaar met de zwaluw ([2014])/ Thomas Müller

Een zwaluwenpaar komt vanuit Afrika aan bij de boerderij. Als de jongen zijn uitgevlogen, maken ze de reis terug. Prentenboek met sfeervolle, vrij natuurgetrouwe kleurenillustraties. Met weetjes. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Recensie

Twee boerenzwaluwen komen vanuit Afrika in de lente aan bij de hun vertrouwde boerenstal. Als de eieren zijn uitgebroed en de jongen uitgevlogen, verzamelen de zwaluwen zich voor de terugreis. In de lente, als het zwaluwpaar weer bij de boerderij aankomt, begint alles opnieuw. Het idee van zo'n cyclisch prentenboekverhaal is leuk. De illustraties in zachte tinten beslaan twee pagina's waardoor de panoramische landschappen goed tot hun recht komen. De natuurgetrouw getekende zwaluwen en (Afrikaanse) landschappen zullen niet elk kind aanspreken omdat ze expressie missen. De korte tekst staat in een zwarte letter op een (meestal) lichtblauwe achtergrond. De vertelstijl is abstract en voor 5-jarigen vaak moeilijk, bv.: 'De zwaluwenouders hebben het nu erg druk: ze moeten de enorme honger van hun jongen stillen.' (...) 'Op hun tocht worden de vogels aan heel wat gevaren blootgesteld. Slecht weer kan hun tocht stilleggen.' Op de laatste twee pagina's staat extra informatie over de zwaluwsoort (met kleurentekeningen). Van dezelfde auteur verscheen in dezelfde opzet 'Een jaar met de uil'*. Voorlezen en samen lezen vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044822212

Titel Een jaar met de zwaluw
Auteur Thomas Müller
Type materiaal Boek
Uitgave Hasselt : Clavis, [2014]
Overige gegevens 34 ongenummerde pagina's - illustraties - 23 × 26 cm
Annotatie Vertaling uit het Duits - Vertaling van: Ein Jahr mit den Schwalben. - Hildesheim : Gerstenberg Verlag, (c)2012
ISBN 9789044822212
PPN 372687849
Rubriekscode 598.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Boerenzwaluwen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Zwaluwen